Annons
X
Annons
X

”EU:s nya utsläppshandel räddar inte klimatet”

I förra veckan träffades EU:s miljöministrar för att komma överens om hur handeln med utsläppsrätter ska se ut efter 2020. Den svenska regeringen verkar nöjd med resultatet, men det är svenska industriarbetare och klimatet som blir förlorare. Det skriver Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation.

Interiör från Oxelösunds järnverk.
Interiör från Oxelösunds järnverk. Foto: Marcus Ericsson/TT

DEBATT | UTSLÄPPSHANDEL

Principen om att den som släpper ut ska betala är formulerad efter konsumentens förmåga att välja och välja bort. Det som är dåligt för miljön blir då dyrt och det som är bra för miljön blir billigt. För att den matematiken ska fungera krävs det alternativ att välj på, samt att samma regler gäller för alla på marknaden. Båda dessa förutsättningar saknas för oss inom stålindustrin.

Det finns ännu inget alternativ till dagens masugn där stålet skapas och de stora utsläppen sker. Alltså kan vi inte välja koldioxidfritt stål, eller investera i våra anläggningar så att vi får fram sådant.

Konsumenterna kan inte heller lita på att det billigare stålet är mer klimatsmart, vi exporterar till över 150 länder och importerar från nästan lika många. Endast EU:s stålföretag ingår i handeln med utsläppsrätter som gör vårt stål dyrare än till exempel Kinas, eftersom vi betalar för våra utsläpp.

Annons
X

Den fria tilldelningen av utsläppsrätter till industrin räcker inte och företagen kommer att bli tvungna att köpa allt fler utsläppsrätter eller låta bli att producera. Om politikerna på allvar vill göra insatser för klimatet bör de mest miljösmarta företagen gynnas i stället för att straffas. Ju mer stål som produceras här istället för i Kina, desto fler ton koldioxid slipper bli utsläppta. Med veckans överenskommelse kommer vi i stället att se ökade marknadsandelar till mindre klimatsmarta anläggningar och en sämre konkurrenskraft för de renaste masugnarna i världen, nämligen de svenska.

Vi har höga miljöambitioner inom svensk industri. Bara den senaste veckan har vårt största stålföretag SSAB meddelat att de satsar mångmiljonbelopp på ett forskningsprojekt tillsammans med LKAB och Vattenfall med målet att kunna använda väte istället för kol för att tillverka järn, en process utan koldioxidutsläpp.

Att dra åt svångremmen för de företag som vill och har möjlighet att göra världsledande framsteg för klimatet är kontraproduktivt och kortsiktigt. Nu måste våra politiker kämpa för att höja konkurrenskraften för svensk industri och våga se globalt på klimatutmaningen. Vad hjälper det världen om Sverige blir fossilfritt när grannarna i öst tar över alla utsläpp och dessutom lägger till?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bo-Erik Pers

  vd Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation

  Bo-Erik Pers Foto: Stig-Göran Nilsson
  Annons
  Annons
  X

  Interiör från Oxelösunds järnverk.

  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 2

  Bo-Erik Pers

  Foto: Stig-Göran Nilsson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X