Annons

EU:s ledarskap har visat vägen

KLIMATMÖTET EU:s linje att arbeta för en bindande klimatöverenskommelse i Köpenhamn ligger fast. Nu måste andra länder börja visa samma ledarskap. Det är dags att fokusera på vad vi kan uppnå, skriver statsminister Fredrik Reinfeldt.

Publicerad

nte mycket tid återstår tills världens länder ska samlas till FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn. Under mina resor den senaste tiden har jag noterat en uttalad svårighet från flera håll att nå fram till ett rättsligt bindande avtal i december. Detta har nu tvingats bli en nödvändig utgångspunkt.

Från EU:s sida har vi hela tiden haft sikte på ett omfattande och bindande avtal i Köpenhamn. Vi har stått fast vid vårt löfte att oberoende av vad andra gör minska våra utsläpp fram till
2020. Under svenskt ordförande
skap har vi dessutom enats om finansiering, tekniköverföring och anpassning. Samtidigt har vi sett hur några av de största utsläppsländerna fort- farande avvaktat. De har velat se andra gå före, och de har varit ovilliga att stå till svars inför en skeptisk hemmaopinion. Den strategin är ohållbar. Den ger inga globala svar. Den löser inte klimathotet.

Annons
Annons
Annons
Annons