Annons
X
Annons
X

EU:s förödande överfiske måste stoppas

Svenska Europapolitiker har gemensamt nått framgångar när det gäller kampen om att förändra den destruktiva fiskepolitiken i EU. Vi förutsätter nu att den svenska regeringen kämpar med oss, skriver Europaparlamentariker från fem partier tillsammans.

[object Object]
Blåfenad tonfisk i nät vid kusten i Barbate, södra Spanien. Arten tillhör de som minskat i EU:s fiskevatten och det krävs skyddsåtgärder. Foto: EMILIO MORENATTI/AP

BRÄNNPUNKT | EU:S FISKEPOLITIK

Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft 2009 har EU-parlamentet medbestämmande om fiskeripolitiken. Vi har lika stor makt som EU:s regeringar, med undantaget att vi inte är med och sätter årliga kvoter.

EU:s fiskeripolitk har varit ett notoriskt misslyckande under årtionden. Det är ett av de exempel på havererad EU-politik som varit mest tacksamt att referera till. Sedan den senaste reformeringen 2002 har fångsterna minskat med en fjärdedel, antalet överfiskade bestånd har ökat, importen av fisk är uppe i svindlande 65 procent! Samtidigt har skattebetalarnas pengar använts till att förstöra fisk för att hålla priserna uppe, köpa fiskerättigheter till EU-fartyg i utvecklingsländers vatten och betala skrotningspremier till fartygsägare som sedan kunnat bygga nya fartyg för pengarna.

Denna situation är förstås inte hållbar.

Annons
X

Vi svenska EU-parlamentariker från alla partigrupper har inte kunnat vara mer eniga om detta. De senaste åren har vi haft ett gott samarbete där vi alla gjort vad vi kunnat för att göra våra kolleger från andra länder uppmärksamma på att vi nu har chansen att ändra denna destruktiva politik.

På onsdagen röstar hela parlamentet om reformeringen av fiskeripolitiken. Fiskeriutskottet antog före jul en position som innebär att vi redan till 2015 vill förbjuda EU:s fiskeriministrar att sätta kvoter över hållbara nivåer, tvinga medlemsländerna att inrätta ett nätverk av fiskefria områden samt införa ett verksamt förbud mot dumpning av fisk.

Parlamentets fiskeriutskott är känt sedan tidigare som ett utskott som endast försvarar kortsiktiga vinstintressen för fiskeindustrin, så den överraskande vinsten i utskottet förebådar vad vi tror blir en mycket större vinst i hela parlamentsförsamlingen. I alla partigrupper från höger till vänster finns kolleger som lyssnar till det goda budskapet från EU-kommissionen och från progressiva röster från framför allt EU:s nordligare medlemsländer: vi måste sluta överfiska! Och vi måste lagstifta emot möjligheten att överfiska!

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi tror att parlamentets position kommer att bli just denna och vi blickar redan nu fram emot det som sedan kommer: förhandlingarna mellan EU-parlamentet och Ministerrådet.

  Vi vet att dessa kommer att bli tuffa. Och vi är kraftigt oroade över de positioner Ministerrådet hittills ställt sig bakom. Som att sluta överfiska till 2015 – men endast ”där det är möjligt” – utan att ha definierat vad som är ”möjligt”. Som att ha som mål att bygga upp bestånden till den absolut lägsta möjliga nivå som kan producera en jämn avkastning (maximal hållbar avkastning, MSY), istället för att applicera försiktighetsprincipen och sikta på att bygga upp bestånden över denna miniminivå. Som att ”gradvis” och ”från fall till fall” införa ett förbud mot att kasta ut fisk död i havet.

  Vi uppskattar att Sveriges fiskeriminister Eskil Erlandsson inte ställde sig bakom rådets usla position i somras. Om onsdagens omröstning i parlamentet går som vi tror och hoppas, kommer detta att ge Sverige en ny och kraftfullare roll under förhandlingarna mellan de två institutionerna. Sverige kommer nu att med full trovärdighet kunna fortsätta ställa sig på den sida som representeras av EU-kommissionens ursprungsförslag, med kraftfullt stöd av EU-parlamentet.

  Vi vill mana Sveriges landsbygdsminister, men även miljöminister, Europaminister, statsminister och – varför inte – finansminister att fortsätta kämpa med oss för en verklig reform! Vi vet vilka motståndarna är – snäva ekonomiska sektorsintressen i en handfull länder, främst i Sydeuropa. Vårt samarbete i EU-parlamentet har visat att förändring är möjlig om debatten breddas – om även miljöfolket vaknar i alla läger, när den ekonomiskt usla fiskepolitiken granskas i sömmarna och när allmänheten trycker på. Vi ska inte sluta kämpa efter voteringen i EU-parlamentets kammare, utan använda all vår makt för att påverka regeringar i hela Europa att släppa sina till intet förpliktigande formuleringar som ”om möjligt” och ”gradvis” och ”från fall till fall”.

  VI förväntar oss nu samma engagemang av hela den svenska regeringen!

  ISABELLA LÖVIN (MP)

  CHRISTOFER FJELLNER (M)

  JENS NILSSON (S)

  MIKAEL GUSTAFSSON (V)

  MARIT PAULSEN (FP)

  Samtliga är Europaparlamentariker

  Fler debattartiklar om EU:s fiskepolitik:

  Annons
  Annons
  X

  Blåfenad tonfisk i nät vid kusten i Barbate, södra Spanien. Arten tillhör de som minskat i EU:s fiskevatten och det krävs skyddsåtgärder.

  Foto: EMILIO MORENATTI/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X