Annons
X
Annons
X

EU:s datalagringsdirektiv ogiltigt

EU-domstolen ogiltigförklarar det kritiserade datalagringsdirektivet från 2006. ”Det här är ett tecken på att man borde ha lyssnat på kritiken mot direktivet”, säger rättssociologen Marcin de Kaminski till SvD. Operatören Bahnhof har nu beslutat att upphöra med alla datalagring, skriver Computer Sweden.

**EU-domstolen anser **att ”det omfattande och särskilt allvarliga intrång som direktivet innebär i de aktuella grundläggande rättigheterna inte är tillräckligt noggrant reglerat”, enligt ett pressmeddelande.

– Direktivet har rullats ut under många år och i många länder, trots att det varit föremål för ganska bred kritik från många sektorer. Att man då gör ett sådant här tydligt ställningstagande är en väldigt stor sak, säger Marcin de Kaminski.

Datalagringsdirektivet fick utstå en hel del kritik då det skulle införlivas i svensk lagstiftning och tillämpandet av reglerna har varit omdebatterat. I vintras avslöjade till exempel Ekot att SÄPO är på väg att få direkttillgång till delar av svenskarnas data- och teletrafik.

Annons
X

Marcin de Kaminski tror att konsekvenserna av EU-domstolens ogiltigförklarande kan bli att Sverige och andra länder nu måste omarbeta reglerna runt datalagringsdirektivet för att uppfylla domstolens krav.

– Vilken typ av data som lagras och hos vem och dessutom vem som har tillgång till den här datan. Sådana parametrar kommer att behöva ses över, säger han.

Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik, menar att domen inte innebär att datalagringen som sådan är ett problem. Däremot att datalagringsdirektivet har för lite skyddsregler för integriteten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nu måste den svenska regeringen sätta sig ner och analysera hur det är med de svenska reglerna utifrån det som domstolen har sagt. Men det är inte så att det här är slutet på datalagring, säger han.

  Även om EU:s datalagringsdirektiv nu alltså är ogiltigförklarat är det upp till de enskilda medlemsländerna om de vill behålla sin nationella lagstiftning på området. EU-parlamentarikern Kent Johansson (C) säger i en kommentar på nätet att det nu är klart att datalagringsdirektivet inte är förenligt med grundläggande europeiska rättigheter:

  ”Den här domen är en milstolpe i kampen för integritet och grundläggande rättigheter. Jag hoppas att sådana här tydliga besked kommer att stoppa dem som försöker komma med liknande integritetskränkande förslag i framtiden”.

  Centerpartiet är emot datalagringsdirektivet men röstade ändå ja i riksdagen till att införa det, eftersom man ansåg sig tvingat enligt EU-rätt.

  Sverige har fått böta tre miljoner euro för att ha dröjt flera år med att införliva datalagringsdirektivet. Reglerna började gälla i maj 2012 i Sverige och innebär att mobil- och bredbandsbolag är skyldiga att lagra trafikuppgifter om data- och teletrafik i sex månader, även när det handlar om att en person ringer upp en annan utan att få svar. Uppgifter om var personerna befann sig när ett samtal inleddes ska lagras, liksom var de befann sig när samtalet eller kommunikationen avslutades.

  Däremot ska inte uppgifter om själva innehållet i sms, epost eller telefonsamtal lagras.

  Datalagringsdirektivet har använts av Säpo för att ställa krav på operatörerna om att leverera trafikuppgifter.

  Dagens domstolsutslag är ett resultat av att Österrike och Irland har begärt svar från domstolen huruvida reglerna bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X