Annons
X
Annons
X

EU:s blickar riktas mot Solna

I ett inglasat rum på The European Centre of Disease Prevention and Controls (ECDC) huvudkontor i Solna pågår en telefonkonferens mellan de olika EU-ländernas smittskyddsmyndigheter och viruskännare. Här diskuteras hur EU ska bekämpa en spridning av svininfluensan. En av frågorna är hur misstänkta fall ska hanteras.

Foto: INGVAR KARMHED

Är du på plats?

på tipsa@svd.se svd.se
Foto: DARIO LOPEZ-MILLS

Läs också

SMITTSKYDDET LÄGGS UPP PÅ ECDC:S HUVUDKONTOR

The European Centre of Disease Prevention and Control (ECDC) fick in de första rapporterna om fall av svininfluensa i torsdags.

De två första fallen kom från USA, där två unga människor hade insjuknat. Det dröjde inte länge innan fler misstänkta fall började strömma in - främst från Mexiko.

I lördags drog myndighetens arbete igång på allvar. Då hölls två telefonkonferenser med representanter från olika EU-länders smittskyddsmyndigheter i ena änden och ECDC:s experter i andra änden. I dag hölls ytterligare en stort möte på telefon i det inglasade rummet.

Annons
X

ECDC har inte mandat att bestämma hur medlemsländerna ska agera utan myndighetens arbete går snarare ut på att analysera situationen och komma med rekommendationer om hur länderna ska hantera influensan.

Tre frågor är centrala: Hur identifierar man ett misstänkt fall, hur tar man hand om en person som misstänks ha insjunknat i svininfluensan och vilken ställning ska man ta vad det gäller människor som ska resa till Mexiko?

Än så länge återstår en del arbete innan medlemsländerna enats om en linje i dessa frågor.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har kommit överens om vad som är ett misstänkt fall. Det är en person som kommit hem från Mexiko eller södra USA och uppvisar symptom inom sju dagar, säger professor Johan Giesecke, som leder avdelningen för vetenskaplig rådgivning vid ECDC.

  ECDC har även arbetat fram ett förslag på hur misstänkta fall ska hanteras. Det återstår nu att se om medlemsländerna godtar förslaget, som i princip går ut på att personer som misstänks bära på viruset ska vistas hemma och inte på sjukhus så länge man inte är så sjuk att man behöver läkarvård.

  – Sedan föreslår vi att man ska ta influensamedicin om man uppvisar symptom och är ett misstänkt fall. Och vi föreslår även att familjemedlemmarna gör det även om de fastän de är helt friska, säger Johan Giesecke.

  Forskarna vet fortfarande inte hur farligt och smittsamt viruset H1N1 är.

  – Vi vet att det smittar från människa till människa och att det är luftburet.

  Det som förbryllar experterna är att ett 100-tal människor tros ha dött av svininfluensan i Mexiko medan det i andra delar av världen verkar det vara en ganska lindrig sjukdom.

  – Ingen kan förklara varför det ser ut på det sättet. Det är något som inte stämmer, Johan Giesecke.

  På grund av frågetecknen kring dödsfallen i Mexiko kommer ECDC att rekommendera att de som kan bör undvika resor till landet. För Europas del utgör just det stora antalet människor som flyger varje dag ett problem, menar Johan Giesecke.

  – Från Mexiko till Madrid går fyra plan om dagen, och sedan går det kanske ett eller två till London och så vidare. Det kommer säkert flera tusen människor från Mexiko till Europa varje dag. Av dem är det några som har ont i halsen, några har muskelvärk.

  I nuläget är inte svininfluensan klassad som en pandemi. Smittskyddsinstitutet har dock flaggat för att H1N1 har potential att förvandlas till ett pandemiskt virus. Om så skulle bli fallet är beredskapen inom EU god, menar Johan Giesecke.

  När fågelinfluensan bröt ut i Sydostasien för fyra år bestämde sig EU:s medlemsländer för att se över beredskapen för en eventuell pandemi. Arbetet har varit lyckat, menar Johan Giesecke.

  Annat var det för sex år sedan när SARS-larmen kom.

  – Då agerade medlemsländerna väldigt olika. Det var lite därför som ECDC kom till för att få bättre koordinering. Plattformen för samarbete saknades innan.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2
  Foto: DARIO LOPEZ-MILLS Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X