Annons
X
Annons
X

EU:s biståndskommissionär tar upp Dawit Isaak-fallet

Efter nya påtryckningar – denna gång från två svenska EU-parlamentariker, folkpartiets Olle Schmidt och vänsterpartiets Eva-Britt Svensson – har EU:s kommissionär för biståndsfrågor lovat att ta upp Dawit Isaak med Eritreas ledare i sommar.

Kommissionären, letten Andris Piebalgs, ska besöka Eritrea och presidenten Isaias Afewerki i juli, för att diskutera EU:s framtida relationer och, inte minst, EU:s bistånd till det östafrikanska landet.

Diktatorn Isaias har styrt Eritrea med järnhand sedan landet blev självständigt från Etiopien 1993, och har hittills vägrat lyssna på omvärldens krav på pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång sedan 2001, efter att hans tidning Setit publicerat ett upprop med krav på demokratiska reformer.

Annons
X

– EU- kommissionen är djupt bekymrad över att Isaak fortfarande är fängslad, skriver Pielbags i ett svarsbrev till EU-parlamentarikerna Schmidt (fp) och Svensson (v), som vill att EU villkorar sitt bistånd till Eritrea mot att president Isaias Afewerki friger Isaak och andra politiska fångar.

– Jag ämnar diskutera en rad frågor med presidenten, från samarbetet med EU i utvecklingsfrågor till regionala frågor. Vid detta tillfälle tänker jag definitivt ta upp frågan om Dawit Isaak, sade kommissionär Andris Pielbags.

Pielbags skriver också att frigivningen av Dawit Isaak skulle förbättra Eritreas förhållande med omvärlden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – EU:s biståndspengar är ett viktigt påtryckningsmedel och det är hög tid att EU går till konkret handling i det här fallet nu – det brådskar med tanke på Dawits sviktande hälsa, sade Olle Schmidt på tisdagen. EU betalade förra året ut ungefär 120 miljoner euro i biståndspengar till Eritrea. EU-kommissionen har tidigare varit motvillig till att villkora biståndspengarna, med argumentet att hjälpen till Eritrea är nödvändig, men att man noggrant följer situationen med mänskliga rättigheter i landet.

  Eva-Britt Svensson och Olle Schmidt kräver att Isaak åtminstone får tillgång till adekvat läkarvård, och en rättvis och fri rättegång.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X