Annons

EU:s bistånd minskar trots löften

EU når inte upp till löftet om ökat bistånd till fattiga ­länder. Förra året minskade ­biståndet med 10 miljarder kronor. Det visar en ny ­rapport från paraplyorganisationen Concord Europa. Flera länder, däribland ­Sverige, får hård kritik för att räkna in kostnader för flyktingmot­tagande och skuldavskrivning i biståndspotten.

Publicerad

– Det är sorglig läsning. Samtidigt som biståndet minskar behövs det mer än någonsin. Vad vi ser idag är att inget land är riktigt berett att leva upp till de löften som gavs 2005, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på biståndsorganisationen Actionaid.

Över en miljard människor ­lever i extrem fattigdom. Varje dag dör tiotusentals barn av brist på mat och en miljard människor har inte tillgång till rent vatten.

Trots att EU lovat att öka ­biståndet för att nå upp till målet med halverad fattigdom 2015 har 18 av 27 medlemsländer inte levt upp till löftet.

Annons

Flera historiskt tunga givarländer som Belgien, Frankrike och Storbritannien minskade sitt ­bistånd förra året. Det visar rapporten ”No time to waste” som ges ut av Concord Europa, en sammanslutning av 1600 europeiska organisationer.

–Sverige måste bli tuffare i internationella sammanhang. Biståndsminister måste vara tydligare och kräva att övriga EU-länder lever upp till sina löften på nästa veckas ministerrådsmöte. Men även Sverige behöver se över sitt bistånd, ­säger Jonsson Strömberg.

Frivilligorganisationerna har tidigare kritiserat regeringens ”urholkning” av det svenska ­biståndet. Flera EU-länder inkluderar kostnader för skuldavskrivning, utlandsstudenter och flyktingmottagning i biståndspotten.
**
Sverige är ett av** medlemsländerna som får kritik i rapporten för att använda budgeten till att ta emot flyktingar och skriva av exportkrediter. SvD har förgäves sökt ­biståndsminister Gunilla Carlsson utan resultat, men statssekreterare Joakim Stymne tillbaka­visar kritiken:

–Även om vi inte räknade med skuldavskrivningen skulle vi ligga långt över målet. Vi följer de riktlinjer som OECD:s biståndskommitté har fastställt, säger Stymne.

Men Ylva Strömberg Carlsson är kritisk till regeringens agerande. Hon påpekar att Storbritannien inte använder biståndsbudgeten till flyktingmottagning trots att det är tillåtet.

–Det är inte olagligt men oschysst. Sedan tidigare har världens länder kommit överens om att inte använda biståndspengar till att betala skulder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons