Analys

Per Lindvall:Eurozonens utveckling har varit en katastrof

Per Lindvall

ECB:s räntesänkning och plan för att börja köpa upp privata obligationer är mest en signal om hur allvarligt ECB-ledningen med Mario Draghi ser på det ekonomiska läget inom valutaunionen, snarare än verktyg för att verkligen kunna åstadkomma någon förändring.

Under strecket
Publicerad
Annons

För läget är mycket allvarligt med en inflation som sakta borrar sig ner mot nollstrecket och en återhämtning som gått i stå och gjort motståndskraften mot nya chocker mycket klen. ECB:s förmåga att hantera situationen är samtidigt försvagad. Styrräntan har sakta skruvats ner mot noll och den ytterligare arsenal som ECB har till sitt förfogande är allt mer impotent. Det handlar om så kallade kvantitativa lättnader (köp av värdepapper med längre löptider för att pressa ned räntan) med de nu planerade köpen av obligationer som emitterats av banker och andra privata institutioner och i nästa steg statsobligationer.

För det är inte givet att lägre räntor i detta ekonomiskt stapplande läge, med deflation i flera länder, leder till ökande investeringar i den privata sektorn. En kreditdriven expansion av offentliga investeringar strider mot den rådande ortodoxin. För den offentliga sektorn i de flesta euroländer handlar det fortfarande mest om att konsolidera sina statsbudgetar, sänka utgifter och höja skatter, enligt den famösa och närmast orwellska stabilitets- och tillväxtpakten. Denna pakt har satt eurozonens ekonomiska utveckling i en tvångströja som knappast är rätt plagg att bära när man ska försöka undvika att sjunka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons