Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Therese Larsson: Euroskeptiskt parti kan få inflytande

Angela Merkel är det tyska valet stora segrare, men kvällen kommer att bli en rysare. Hennes koalitionspartner FDP åker ur förbundsdagen. Hur Tysklands nya regering ser ut hänger på ett nytt euroskeptiskt parti.

CDU-anhängare jublar när de första vallokalsundersöknigarna visar framgångar för Angela Merkel.
CDU-anhängare jublar när de första vallokalsundersöknigarna visar framgångar för Angela Merkel. Foto: MICHAEL KAPPELER/AP

Publiken slutar inte att jubla. ”Angie”, ”Angie”, ”Angie” vrålar de. Angela Merkel har gjort sitt bästa val någonsin. 42,5 procent visar de första rösträkningarna. Men det räcker inte. Enligt rösträkningen som presenterades strax innan klockan 20 får Angela Merkels koalitionspartner bara 4,5 procent av rösterna och kommer därmed inte in i förbundsdagen.

Det gör läget högst osäkert. Angela Merkels CDU pendlar mellan att få 303 och 304 mandat i förbundsdagen. Det sistnämnda betyder egen majoritet. Det förstnämnda att hon måste söka sig en koalitionspartner.

Socialdemokratiska SPD får 25,7 procent av rösterna. De gröna ser ut att få 8,1 procent, och vänsterpartiet die Linke 8,5 procent. Även här pendlar resultatet. Mellan 302 och 303 mandat för vänsterblocket.

Annons
X

Den stora frågan är därför huruvida eurokritiska Alternative für Deutschland, AfD, kommer in i förbundsdagen eller inte. Just nu ligger de på 4,9 procent, precis under spärren på 5 procent. Skulle de komma in förändras läget och Merkel förlorar troligen sin majoritet. AfD, som bildades så sent som i april i år vill bryta upp euron, och har uteslutit att ingå i en regering med Merkels CDU.

– Det kommer inte att ske om inte Angela Merkel ändrar inställning till 100 procent, sade en av partiets grundare
Beatrix von Storch när jag frågade henne vid en presskonferens i Berlin i torsdags.

Kommer de inte in, eller om Merkel inte skulle få egen majoritet är det troligaste resultatet en så kallad stor koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater. SPD:s kanslerkandidat Peer Steinbrück sade i en första kommentar att bollen ligger hos Angela Merkel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har inte nått det resultat vi ville. Det är bättre än 2009, men läget är oklart. Därför kommer inte SPD att uttala sig om möjliga regeringskoalitioner. Det får Merkel göra, sade Steinbrück på partiets valvaka.

  Men fortfarande är det alltså inte över. Den tyska valkvällen har bara börjat.

  Först efter midnatt väntas det slutgiltliga resultatet.

  Annons
  Annons
  X

  CDU-anhängare jublar när de första vallokalsundersöknigarna visar framgångar för Angela Merkel.

  Foto: MICHAEL KAPPELER/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X