Europol: ”Tiotals” möjliga IS-terrorister i Europa

Europol varnar för fler IS-attacker i Europa. Varningen sker sedan terrorgruppen haft motgångar i Syrien och Irak, vilket EU:s polisorgan bedömer kan leda till att fler IS-anhängare försöker ta sig därifrån och till väst.

Under strecket
TT
Publicerad

Den 13 november var det ett år sedan terrordåden i Paris. Säkerhetsnivån i staden var hög och området utanför Bataclan-teatern hårdbevakad i samband med årsdagen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

”Dagens rapport visar att hotet fortfarande är stort”, säger Rob Wainwright, chef för EU:s polisorgan Europol.

Foto: Mike Corder/AP
Annons

Redan nu finns "tiotals" potentiella IS-terrorister i Europa, enligt bedömningar som Europol levererar med en dagsfärsk rapport. Men än fler medborgare i EU-länder, som anslutit sig till IS i Syrien och Irak och deras familjer, kan komma att återvända till sina hemländer eller ta sig vidare till krigshärdar på andra håll i världen, enligt Europol.

Taktiken kan också bygga på att infiltrera syriska flyktinggrupper i syfte att det ska leda till att förvärra den främlingsfientlighet och invandrarfientlighet, som redan skakat många regeringar i EU de senaste åren och lett till ett uppsving för högerpopulistiska rörelser.

Annons
Annons
Annons