Europeiska storbanker tar stryk av krisen

De europeiska storbankerna tar nu rejält med stryk av krisen. I går presenterade Royal bank of Scotland och Dexia, precis som Deutsche bank och UBS tidigare i veckan, resultat under förväntningarna. Experternas analyser går isär - men klart är att det är skuldkrisen som spökar i resultaten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med mössan i hand tvingades Deutsche bank och schweiziska UBS tidigare i veckan rapportera halvårsresultat som understeg både marknaden och ägarnas förväntningar. På fredagen ställdes ytterligare en storbanksduo inför skranket: fransk-belgiska Dexia och Royal bank och Scotland (RBS).

Och det är inte bara de dåliga resultaten som slår hårt mot bankerna i Storbritannien. Den omdiskuterade Liborskandalen, som både banken HSBC och Royal bank of Scotland ska ha spelat med i, gör nu att förtroendet för bankväsendets i Storbritannien naggas i kanten. Flera medier rapporterade på fredagen att landets regering nu diskuterar att ta över hela RBS som en följd av att banken länge har varit ovillig att låna ut pengar till det brittiska näringslivet.

Annons
Annons
Annons