Carl Johan Gardell:Europeisk rasism bakom Afrikas blodbad

Folkmordet i Rwanda och massakrerna i Kongo-Kinshasa är en direkt följd av det rasistiska synsätt som européerna förde med sig under kolonialtiden. Den stora utmaningen för folket i regionen är att frigöra sig från det arvet. Av Carl Johan Gardell

Under strecket
Publicerad
Annons

The Great Lakes Region, den östafrikanska sjöregionen som sträcker sig från Uganda i norr till Malawi i söder, har under det senaste decenniet beskrivits som ett helvete på jorden, med oupphörliga massakrer, barbarisk etnisk rensning och regelrätta folkmord i Rwanda och Kongo-Kinshasa. För 100 år sen betraktades sjöregionen vid den östafrikanska gravsänkan - Rift Valley - tvärtom som ett jordiskt paradis, det område som de europeiska historiefantasterna gärna identifierade med det svunna Atlantis och platsen för kung Salomos legendariska gruvor. Det bördiga Uganda beskrevs, vid sidan av Indien, som pärlan i det brittiska imperiet. Ännu på 1980-talet betraktades det stabila Rwanda, i synnerhet i västliga biståndskretsar, som ett välordnat ”Schweiz” i Afrika.
Sjöregionens historia behandlas i ett nyutkommet verk med titeln The Great Lakes of Africa. Two Thousand Years of History (Zone Books, 503 s). Författaren, den franske historikern och mångårige Afrikaexperten Jean-Pierre Chrétien, är bland annat
verksam vid Centre de Recherches Africaines på Parisuniversitetet. Några axplock ur den faktaspäckade och välskrivna boken kan bidra till att kasta ljus över vår tids konflikter.
Sjöregionen saknade kända omvärldskontakter före 1830-talet då araber från imamatet Oman och Zanzibar, och de allierade östafrikanska banyamwezi-köpmännen, trängde allt djupare in Centralafrika på jakt efter slavar och elfenben. De äldsta skriftliga källorna är rapporter som skrevs av de europeiska upptäcktsresanden, de flesta utsända av brittiska Royal Geographical Society, som från 1850-talets senare del följde med de Zanzibarbaserade swahiliköpmännens karavaner. Orientalisten, och forskningsresanden, Richard Burton beskrev till exempel kungariket Burundi 1858.
Med hjälp av arkeologiska fynd, pollen- och sedimentanalyser, språkvetenskapliga rön och ett rikhaltigt muntligt sägenstoff kan Chrétien rekonstruera en översiktlig modell för regionens äldre historia.

Annons
Annons
Annons