Europeisk polis jagar nazistdoktor

BONN koncentrationslägren kallades han ”Doktor död”. I Mauthausen utförde han enligt överlevande sadistiska experiment och mördade hundratals judar. Nu jagas 91-åringen av tyska och spanska polisen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Aribert Heim, som var läkare i koncentrationslägren Buchenwald, Mauthausen och Sachsenhausen, har varit på flykt ända sedan 1962 då han förekom en tysk häktningsorder. Han flydde till Argentina med hjälp av nazistiska nätverket Odessa och har sedan varit försvunnen.
Nu uppger israeliska turister, överlevande från Hitlers koncentrationsläger, att de sett Heim på en strand i södra Spanien. Den nästan två meter långe Heim, som känns igen på sitt ärr från en stundentfäktning med sabel, ska ha slungat ur sig antisemitiska uttalanden – med tydlig tysk brytning.

Uppgifterna som i helgen publicerades av israeliska tidningen Haaretz har inte bekräftats av spanska polisen. Tyska inrikesdepartementets talesman Rainer Lingenthal bekräftar dock att tyska poliser nu jagar Heim.
– Tyskland har ett stort intresse av att gripa en av de sista viktiga misstänkta krigsförbrytarna och om möjligt ställa denna inför domstol, sa Lingenthal
i måndags.
Heim är internationellt efterlyst, och tyska myndigheter har satt ut en belöning på 130 000 euro, cirka 1,2 miljoner kronor. Simon Wiesenthal Center i USA betalar ytterligare 10 000 euro för uppgifter som leder till att den ursprungligen österrikiske läkaren grips.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons