Annons
X
Annons
X

Ländernas självbild – så upplever vi Europa

Två länder anses ha den bästa levnadsstandarden i Europa. Det tror i alla fall invånarna i de europeiska grannländerna enligt en ny undersökning. Bläddra igenom listan för att se hur européerna upplever livsförhållandena i sitt land jämfört med grannländerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det sägs att gräset alltid är grönare på andra sidan. Och för några européer upplevs det schweiziska gräset som grönare än exempelvis det grekiska. Samtidigt har grekerna en ännu sämre syn på livsförhållandena i Polen.

Det visar en ny undersökning från Livewhat, enligt The Economist. Utifrån ett statistiskt urval har varje lands befolkning kunnat ge en samlad uppfattning om sitt eget land och grannländerna, från en skala mellan ett till tio.

SvD listar hur européerna ser på sitt eget land och hur den självbilden överensstämmer med grannländernas uppfattning.

Annons
X
Annons
X
Foto: Thanassis Stavrakis/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Foto: Thanassis Stavrakis/AP

9. Grekland

Grekerna är liksom polackerna kritiska till livsförhållandena i sitt eget land. Av grekerna upplevs även Polen ligga sämre till än vad polackerna själva tycker.

På topplistan över vilka länder som grekerna tror har det bäst finns Sverige, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien.

Annons
X
Annons
X
Foto: Luigi Costantini/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Foto: Luigi Costantini/AP

8. Italien

Italienarna tycker att gräset är grönare i Schweiz, Sverige, Tyskland och Spanien. Över 70 procent av befolkningen i Italien anser också att livet är bättre i Franrike, medan fransmännen själva delar samma uppfattning om sitt land till 43 procent.

Italienarna anser samtidigt att Grekland har det sämre ställt än vad grekerna själva tycker.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Alik Keplicz/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 10

  Foto: Alik Keplicz/AP

  7. Polen

  Polen har rakt igenom en bra uppfattning om sina grannländer. De är även självkritiska till sitt eget land. Självbilden stämmer mer eller mindre överens med de andra ländernas uppfattning av Polen. Livsförhållandena upplevs också vara lika bra i Grekland som i Polen.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 10

  Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP

  6. Spanien

  Spanien har i förhållande till de andra västeuropeiska länderna en mer positiv bild av sina grannländer. Men som i många andra fall hamnar återigen Grekland och Polen längst ned på listan.

  Schweiz, Sverige, Tyskland och Franrike upplevs alla ha det lika bra av spanjorerna. I mindre skala upplevs även italienarna ha det bättre ställt än vad lokalbefolkningen själva anser.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Lionel Cironneau/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 10

  Foto: Lionel Cironneau/AP

  5. Frankrike

  Om Storbritannien har en bra bild av Frankrike, så har fransmännen en mindre positv bild av britterna. Men allra sämst i fransmännens ranking hamnar Grekland, Polen och Spanien i respektive ordning.

  Bäst länder enligt fransmännen är, i vanlig ordning, Sverige och Schweiz, men även Tyskland och Italien.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Matthias Schrader/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 10

  Foto: Matthias Schrader/AP

  4. Tyskland

  Tyskarna har en annorlunda bild av sina europeiska grannar. Även om Sverige och Schweiz återigen hamnar på topp, upplevs även polackerna ha de bättre ställt än vad lokalbefolkningen själva tycker. På bottenlistan hamnar Storbritannien, Spanien och Grekland medan Frankrike och Italien landar någonstans mittemellan.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Lefteris Pitarakis/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 10

  Foto: Lefteris Pitarakis/AP

  3. Storbritannien

  Schweiz och Sverige ligger på topp vad gäller bäst levnadsstandard, enligt britterna. Även Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien anses ha det gott ställt.

  Storbritanniens befolkning upplever att Grekland har bättre livsförhållanden än många andra gör. Men i Polen upplevs dock gräset som mindre grönt.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Nora Lorek/TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 10

  Foto: Nora Lorek/TT

  2. Sverige

  Även om svenskarna upplevs ha det gott ställt tror vi att Schweiz ligger bäst till. Svenskarna anser även att livet i Tyskland och Frankrike är bättre än vad de ländernas respektive lokalbefolkningar själva tycker.

  Vad gäller Storbritannien, Polen och Grekland är läget omvänt – där upplevs i stället levnadsstandarden vara sämre av svenskarna.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Olivier Maire/AP Bild 1 av 1

  Bild 10 av 10

  Foto: Olivier Maire/AP

  1. Schweiz

  Schweiz upplevs sammantaget ha de bästa levnadsförhållandena i Europa. Även schweizarna själva anser sig ha det bra. Men de tror att livet faktiskt är ytterligare något bättre i Sverige. Enligt undersökningen är det i synnerhet Sverige och Schweiz som sinsemellan delar en sorts ömsesidig avundsjuka.

  I Storbritannien, Spanien, Polen och Grekland uppfattas dock gräset som mindre grönt av schweizarna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X