Annons

Olof Ehrenkrona:Europavalet gav ett mångtydigt resultat

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänstern uppfattas uppenbarligen inte som ett trovärdigt alternativ till de många högerrörelserna som nu dominerar scenen i Europa.

Under strecket
Publicerad

Europavalets resultat ger inte en entydig bild. Den största partigruppen EPP förlorade 37 mandat och det var nog lite bättre än många hade befarat. På gruppnivå var den europeiska socialdemokratin den största förloraren. De tappade hela 41 mandat och bekräftade att den europeiska socialdemokratins kris fortsätter att fördjupas. Det är också värt att notera att vänsterpopulistiska gruppen tappade kraftigt. Den europeiska vänstern hade ingen bra dag.

Räknar man in det franska valet och Macrons misslyckande blir bilden än mer bekymmersam. Vänstern uppfattas uppenbarligen inte som ett trovärdigt alternativ till de många högerrörelserna som nu dominerar scenen i Europa. Och det är ett nytt mönster. Att den liberala gruppen växer sig starkare, samtidigt som vänstern tappar är ur ett europeiskt perspektiv positivt. Det bör rimligen öka möjligheterna att genomföra reformer för att utvidga och stärka den inre marknaden. EU har den centrala uppgiften framför sig att öka den europeiska konkurrenskraften och det kan bara ske om man kan hålla tillbaka de protektionistiska krafterna.

Annons
Annons
Annons