Europas tio vackraste öar

Förra veckan listade SvD Resor världens vackraste öar, baserat på Tripadvisors användares tyckande. Miljoner användare har sagt sitt – här kommer listan med Europas bästa öar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Figurniy Sergey/Colourbox
Foto: Figurniy Sergey/Colourbox

1 / 10

10 Capri

Foto: Figurniy Sergey/Colourbox

En knapp timmes restid från miljonstaden Neapel bjuder Capri på dramatiska klippstenar och grottor, vackra stränder och ljuvlig mat. Många anser det vara en av världens vackraste öar med det turkose vattnet och den frodiga växtligheten. Ta en tur med en träbåt till grottan Grotto Azzurra med turkost vatten, och strosa i Marina Piccola och Marina Grande.

Annons
Annons
Queens Bay, Channel Islands.

Queens Bay, Channel Islands.

Foto: IBL

2 / 10

9 Jersey, Kanalöarna

Queens Bay, Channel Islands. Foto: IBL

Jersey är en liten ö, 14,5 gånger 8 kilometer stor. Men på ön utanför Normandies kust i Engelska kanalen, med omkring 100 000 invånare, finns mycket att se – storleken till trots. Ön, som är en härlig mix av Storbritannien och Frankrike, är ett perfekt weekendresmål dit många lockas särskilt av den vackra naturen. Ska man besöka huvudorten Saint Helier går man dit vid lågvatten men några timmar senare – när tidvattnet stigit – måste man ta färjan hem. Passa på att besöka saluhallarna med anor från 1800-talet.

Annons
Annons
Huvustaden Ajaccio

Huvustaden Ajaccio

Foto: Eugene Sergeev/Colourbox

3 / 10

8 Korsika

Huvustaden Ajaccio Foto: Eugene Sergeev/Colourbox

Sanslöst vacker ö i Medelhavet som ofta glöms bort lite. En kontrastrik ö där snön ligger kvar på de mäktiga bergen långt in i juni, samtidigt som folk njuter av de vackra badvikarna på västkusten och de långa stränderna på östkusten. Ajaccio, Napoleons födelsestad och tillika huvudstad på ön, är en härligt kontinental stad med influenser från flera håll i Europa.
Ön har också flera vandringsleder, en av de mer kända är den utmanande GR 20 – en 180 kilometer lång vandringsled, indelad i 15 dagsetapper.

Annons
Annons
Las Palmas, Gran Canarias huvudstad.

Las Palmas, Gran Canarias huvudstad.

Foto: Julia Belousova/Colourbox

4 / 10

7 Gran Canaria

Las Palmas, Gran Canarias huvudstad. Foto: Julia Belousova/Colourbox

Glöm charter och Bamseklubb – Gran Canaria är ett underskattat resmål som är så mycket mer än just det. Det finns många möjligheter till utflykter, och uppe i bergen går det att uppleva det genuina Spanien. Las Palmas påminner om både Palma och Barcelona, med prisvärd mat och bra shopping. Utforska de små gränderna och upptäck din egen favorit bland alla tapasrestauranger. Gran Canaria har något för alla – gammal som ung – och börjar nu segla upp som en stor destination även på sommaren.

Annons
Annons
Lindos på Rhodos.

Lindos på Rhodos.

Foto: Kerenby/Colourbox

5 / 10

6 Rhodos

Lindos på Rhodos. Foto: Kerenby/Colourbox

Längs kusterna ligger små badorter, och ju längre man letar sig in mot öns mitt, desto mer av det genuina Grekland får man uppleva. Enligt den grekiska mytologin är Rhodos solguden Helios ö och ön som är belägen längst söderut i Egeiska havet är otroligt vacker. Passa på att göra en båtuflykt till någon av de många badvikarna, vandra i gränderna i gamla stan i Rhodos stad och besök "den vita byn" Lindos, där de karaktäristiskt vita husen letar sig upp på slänten.

Annons
Annons
Playa de Las Teresitas nära Santa Cruz.

Playa de Las Teresitas nära Santa Cruz.

Foto: Colourbox

6 / 10

5 Teneriffa

Playa de Las Teresitas nära Santa Cruz. Foto: Colourbox

Den ständiga favoriten Teneriffa med mäktiga naturupplevelser med bergen och vulkanen Teide (3 718 meter över havet!), såväl som strand- och ett rikt nattliv. Maten är i toppklass, och ön kan skryta med att vara den enda av Kanarieöarna som har tilldelats Michelinstjärnor, fem stjärnor är fördelade på fyra restauranger. I norr är det prunkande grönska, med ett landskap som passar utmärkt för vandringar.

Annons
Annons
Elafonissi omnämns ibland som Medelhavets Maldiverna.

Elafonissi omnämns ibland som Medelhavets Maldiverna.

Foto: IBL

7 / 10

4 Kreta

Elafonissi omnämns ibland som Medelhavets Maldiverna. Foto: IBL

Kreta är otroliga stränder, ljuvlig mat, bra nattliv och historia. Ön i Medelhavet sägs vara födelseplatsen för Zeus, gudarnas kung, och är vaggan för Europas moderna civilisation. Knossos, i huvudstaden Heraklion, är den största arkeologiska fyndorten från grekisk bronsålder och var den minoiska kulturens politiska och religiösa centrum.

Spinalonga, ön på östra sidan där smittade av spetälska isolerades, är också ett intressant utflyktsmål. Ön fungerade som en koloni för smittade fram till 1957, då de sista smittade gavs tillåtelse att lämna ön.

Bästa sättet att upptäcka ön är att hyra en bil och ge sig ut på de, stundtals, slingriga vägarna. Rethymnon och Chania är charmiga hamnstäder, Kissamos Kastelli en mysig liten by och Falassarna och Elafonissi berömda stränder värda ett besök.

Annons
Annons
Madeira är en optimal destination för den som vill vandra.

Madeira är en optimal destination för den som vill vandra.

Foto: Colourbox

8 / 10

3 Madeira

Madeira är en optimal destination för den som vill vandra. Foto: Colourbox

Portugisiska Madeira är vidunderlig natur, vacker fauna och
majestätiska berg. Ön mitt i Atlanten kallas ofta för "Atlantens pärla", och är ett populärt resmål i synnerhet för den som vill vandra. Fotbollsproffset Cristiano Ronaldo är uppvuxen på ön och museet om honom CR7 Museum, är en av öns största turistattraktioner. I staden Funchal finns flera bra restauranger och ett blomstrande stadsliv.

Annons
Annons
Vackra Es Trenc

Vackra Es Trenc

Foto: IBL

9 / 10

2 Mallorca

Vackra Es Trenc Foto: IBL

Svenskarna tycks aldrig tröttna på sin favoritö Mallorca. Inte konstigt, med tanke på att den lättillgängliga medelhavsön har allt man kan önska – sol, vackra stränder, god mat, stadsliv och möjlighet till fantastiskt friluftsliv. Stränderna är fantastiska och Es Trenc på sydkusten omnämns ofta som en av Europas – och också världens – allra vackraste. En lite gömd pärla är Mal Pas, en liten bit utanför Alcudia, dit få turister hittar. Och vinnaren är:

Annons
Annons
Typisk vy från staden Oia.

Typisk vy från staden Oia.

Foto: Colourbox

10 / 10

1 Santorini

Typisk vy från staden Oia. Foto: Colourbox

Vyn från staden Oia med de vita husen med blå tak är den bild många förknippar med Santorini. Men ön erbjuder så mycket mer än det! Svarta vulkanstränder, och den berömda Röda stranden i närheten av Akrotiri är några av sakerna som nämns i motiveringen. Maten är fantastisk och ön bjuder på ett svårslaget lugn. Passa på att göra en dagsutflykt till Santorini från Kreta, från Heraklion tar båten knappt två timmar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons