Annons

Europas största uggla drog publik på Söder

Berguven saknade ringmärkning, något som man alltid försöker göra för att hålla koll på populationen, säger Gigi Sahlstrand.
Berguven saknade ringmärkning, något som man alltid försöker göra för att hålla koll på populationen, säger Gigi Sahlstrand. Foto: Lars Pehrson

En berguvshona landade under fredagen vid Folkskolegatan på Söder i Stockholm och drog en hel del uppmärksamhet till sig.

– Vi har ganska mycket råttor i Stockholm så den har nog hittat en ganska bra plats, säger Gigi Sahlstrand, vice ordförande vid Stockholms ornitologiska förening.

Publicerad

Gigi Sahlstrand, professionell fågelskådare, berättar att berguven satt i lugn och ro där den slagit sig ner. Då berguvar inte jagar sitter de stilla för att inte slösa sin energi. Av storleken att döma var det en kvinnlig berguv.

– Berguvar går in i häckning den här tiden på året. När de väl hittar revir så är de jätteförsiktiga och skygga och jagar bara nattetid. Men i och med att hon är ung och inte har något revir så känner hon nog inte att hon behöver hålla sig undan helt enkelt. Hon såg väldigt mätt och välmående ut, säger hon.

Berguven vistelse inne i Stockholm orsakade ett ”fågellarm” och både fågelskådare och privatpersoner tog sig till platsen.

Foto: Lars Pehrson / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons