Annons

Europas politiker måste ta ansvar för öppenheten

Viktiga förhandlingar om ett gemensamt asylsystem pågår nu i Bryssel. Detta sker i ett klimat där många regeringar vill bygga murar hellre än broar. Europas politiker måste ta sitt ansvar för öppenhet och asylsökandes rättigheter, skriver Maria Ferm (MP).

Under strecket
Publicerad

I dag pågår Tribunal 12 i Europa, med bland annat en stor manifestation i Stockholm. Tribunal 12 är ett initiativ som ska öka medvetenheten om och ställa Europa till svars för systematiska kränkningar av migranters och asylsökandes rättigheter.

Och Europa har mycket att stå till svars för. Samtidigt som den arabiska våren lovprisas är medlemsstaternas främsta prioritering ofta att göra det svårare för människor att ta sig in i EU. EU:s medlemsstater trycker exempelvis på för gränsprojektet Eurosur som bland annat är tänkt att stoppa flyktingbåtar på Medelhavet med hjälp av förarlösa flygplan och andra avancerade övervakningssystem. Kostnaderna för detta skulle bli astronomiska, men när det gäller att stänga ute människor verkar resurserna aldrig sina.

Annons
Annons
Annons