Annons

Europas politiker kan göra mer för tillväxten

Politikerna i Europa kan inte bara rikta in sig på att sanera budgetar. De måste också gå in med åtgärder som stärker ländernas konkurrenskraft för att skapa mer investeringar och öka sysselsättningen. Det är fullt möjligt med en kick-start i krisens Europa, skriver Annika Lundius och Björn Lindgren, Svenskt Näringsliv.

Publicerad

Bläcket har nu torkat på överenskommelserna som skrevs under på det senaste toppmötet. Än en gång köpte sig politikerna mer tid. Tid som med största sannolikhet behövs, för även denna gång lyser tillväxtfrågorna för stärkt konkurrenskraft med sin frånvaro. Europas politiker kan göra mer för att öka tillväxten, de måste göra mer för att Euron och Euroländerna ska återvinna marknadernas förtroende.

Den 1 juli 2009 upphävdes apoteksmonopolet i Sverige, och några månader senare tilläts försäljning av receptfria läkemedel i handeln. Konkurrensverket utvärdering konstaterar att antalet apotek ökade med 22 procent på 18 månader. Apoteksmonopolet blev på kort tid en konkurrensutsatt marknad med 23 apoteksoperatörer, med såväl svenska som utländska ägare. Idag konkurrerar större kedjor och mindre aktörer som har ett eller några få apotek.

Annons
Annons
Annons
Annons