X
Annons
X

”Europas politik gör global skatteflykt möjlig”

Det finns stora brister i europeiska länders politik för att bekämpa skatteflykt. Tvärtom är politiken ofta en del av problemet. Det visar en ny rapport som granskar europeiska länders politik på skatteområdet med fokus på konsekvenserna för utvecklingsländer. Sverige får rött på flera områden, skriver artikelförfattarna.

När EU inom kort presenterar sin lista över skatteparadis är det inte förvånande att EU:s ministrar enats om att inte svartlista något medlemsland. Sverige får bara godkänt på ett av fem granskade områden i rapporten. Därför framför vi ett antal rekommendationer till regeringen.

Den senaste i raden av skatteflyktsskandaler, Paradise Papers, avslöjade de avancerade skatteupplägg i skatteparadis som blivit en del av vårt globala ekonomiska system. Läckan visade hur en rik elit och storföretag genom bristen på insyn kommer undan skatt. Att det i många fall är lagligt att genom aggressiv skatteplanering minimera sin skatt är ett problem i sig. Gränsen mellan vad som är lagligt och olagligt är hårfin och lagstiftarna hinner inte med att täppa till kryphålen. Enligt organisationen Tax Justice Network förlorar regeringar 500 miljarder dollar i skatteintäkter varje år när multinationella företag på laglig väg undviker att betala skatt. Vanliga löntagare och små företag utan tillgång till dessa typer av skatteupplägg får bära kostnaden.

I Maltas huvustad Valetta protesterade människor den 8 november mot polischefen och åklagaren angående mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Hon hade gjort avslöjanden om korruption och mördades av en bilbomb. Rapporten i denna artikel är tillägnad Daphne Caruana Galizia.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

Journalisten Daphne Caruana Galizia mördades den 16 oktober i år, nära Valetta på Malta.

Foto: AP Bild 2 av 3

Penny Davies

Foto: Markus Marcetic Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X