Europas medier frossar i fläskighetens problem

Under strecket
Publicerad
Annons

Fett, fett och åter fett. Under dagarna efter jul skaver samvetet hos de flesta som ätit för gott, för sött och för mycket. Medierna hakar på med feta rubriker.
Därför är det inte en händelse utan snarare en mediernas naturlag att kaloriintagets konsekvenser, övervikt och sjukdom, är på redaktionernas agenda från mellandagarna och några veckor framåt. Från kvällstidningarnas personfokuserade bantningsexempel, den och den gick ner si och så många kilo på några få dagar (Expressen 26/12), till morgontidningarnas mer kvalificerade kurser i näringsfysiologi: "Vår biologi lurar oss att äta för mycket" (SvD 27/12).

Ämnet är lika aktuellt en bit ner i EU-området. Visst finns det kulturella skillnader, men den närmast skadeglada njutning med vilken frosseriets onda följder presenteras är avslöjande. Under rubriken "Es ist angerichtet" (det är anrättat) skriver sålunda Süddeutsche Zeitung, SZ, den 27/12 äcklat om övermättnad på krispig nystekt gås och kex med glasyr på. Samma dag påpekar The Guardian att vi fortfarande är i färd med att spjälka kalkonen och puddingarna i våra matsmältningssystem. Tonläget tvärs över det Nordeuropeiska skuld- och ångestbältet är detsamma: "Syndare, så ska ni straffas", skulle kunna vara samlingsrubriken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons