Annons
X
Annons
X

Svenska fångar kostar sex gånger mer än genomsnittet

Överbeläggning på europeiska fängelser fortsätter att vara ett stort problem i Europa, och Europarådet för mänskliga rättigheter uppmanar nu sin medlemsländer att oftare utdöma alternativ till fängelse, som fotboja. Men förhållandena skiljer sig åt mellan olika länders fängelser. Klicka dig igenom svepet för att se var det är mest överbefolkat, var det sitter flest kvinnor och var fångarna kostar mest.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Svenska fångar 200 gånger så dyra som bulgariska

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En svensk fånge kostar 621 euro om dagen, jämfört med det europeiska genomsnittet på 103 euro. Då räknar man allt ifrån kostnaderna för att driva fängelset till mat, aktiviteter och vård. Siffrorna tar däremot inte hänsyn till naturliga prisskillnader mellan olika europeiska länder.

I Bulgarien kostar en fånge bara 3 euro om dagen, alltså mindre än en än tvåhundradedel av vad en svensk fånge kostar.

Bara mikrostaten San Marino lägger mer pengar på sina intagna än Sverige: 750 euro om dagen. San Marino har enligt statistiken bara 3 fängslade per 100 000 invånare. San Marino har 29 000 invånare totalt. En enda (upptäckt) brottsling i landet just nu alltså, om man ska tro statistiken.

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Belgien: Outsourcar fångar till Nederländerna

Foto: TT

I Sverige går det 91 fångar på 100 fängelseplatser, strax under det europeiska genomsnittet på 98 fångar på 100 fängelseplatser. Flera länder har dock stora problem med överfulla fängelser.

I Belgien, som inte byggt nya fängelser sedan 1950-talet, måste 132 intagna dela på 100 platser, och överfulla fängelser där vakter inte kan sörja för säkerheten – spektakulära rymningar är vanliga – är mer regler än undantag. Belgien har börjat ”outsourca” fångar till Nederländerna.

Allra värst problem med överbeläggning på fängelserna har Italien och Serbien med 145 respektive 160 intagna per 100 platser. I Italien genomfördes i februari en kontroversiell reform som innebär kortare strafftid för vissa intagna, beroende på typ av brott och uppförande, för att få bukt med överbeläggningen.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Kvinnor bakom andra slags brott?

Stöld är det vanligaste brottet i Europa, följt av drogrelaterade brott, rån och mord. Den genomsnittliga andelen av europeiska fångar som är kvinnor är 5,4 procent. Men i skatteparadisen Andorra och Monaco är andelen kvinnor i fängelserna 17 respektive 22 procent. Rapporten ger dock bara siffrorna, och förklarar inte vilka brott som kvinnorna i dessa länder ska ha begått. Skatterelaterade? Är de kvinnliga sol- och vårare?

Bara dessa två länder i Europa har tvåsiffriga procenttal för kvinnor i fängelse. I Sverige utgör kvinnorna 6 procent av alla fängslade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 5

  Flest självmord i Luxemburg

  Foto: TT

  Det lilla, välmående Luxemburg, som är världens rikaste land per capita, har allra högst antal självmord bland intagna: 33 av 10 000 fångar tog livet av sig under 2011 och 2012.

  Genomsnittet för Europa när det kommer till självmord är 7,7 fångar av 10 000. I Sverige är siffran 10,4 självmord per 10 000 fångar. Bland de nordiska länderna placerar sig Finland först, med 21 självmord per 10 000 fångar, och Österrike och Frankrike ligger båda tätt efter med 14,8 respektive 15,6 självmord per 10 000 fångar.

  Luxemburg har också enligt rapporten en fånge, en man på 57 år, som inte räknas som fånge eftersom han själv bett om att få gå i fängelse och leva som eremit.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Fångar i Egypten.

  Foto: AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 5

  Gammal, ensam fånge i San Marino

  Fångar i Egypten.
  Fångar i Egypten. Foto: AP

  Medelåldern på intagna i europeiska fängelser är 34 år, med de allra yngsta fångarna i det fattiga Rumänien, där medelåldern i fängelserna är 26 år.

  Bara ett enda land – San Marino – avviker rejält från kurvan med en medelålder på 60 år bland sina fångar. Men med tanke på att San Marino (se ruta 1) har en enda (upptäckt) brottsling som sitter i fängelse i det lilla pyttelandet, så betyder det att just den fången är 60 år gammal, och inte att det skulle finnas en trend med ålderstigna kriminella i San Marino.

  I Sverige är medelåldern på fångar 35 år.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X