Annons
X
Annons
X

”Europas bordell” kan stänga

För tio år sedan legaliserades prostitutionen i Tyskland. Att sälja sex är sedan dess ett yrke som alla andra. Men nu växer kraven på att lagstiftningen rivs upp. Brottsligheten i sexbranschen har ökat – och Tyskland har enligt kritiker blivit Europas största bordell.

Sedan 2002 är det lagligt att sälja sex i Tyskland. Men, trots legaliserinegn, har brottsligheten i sexbranschen ökat och nu kan prostitution förbjudas igen.
Sedan 2002 är det lagligt att sälja sex i Tyskland. Men, trots legaliserinegn, har brottsligheten i sexbranschen ökat och nu kan prostitution förbjudas igen. Foto: CHRISTIAN CHARISIUS/REUTERS

Ny forskning som offentliggjordes i slutet av förra året visar att legaliseringen som trädde i kraft i januari 2002 har lett till en kraftig ökning av antalet sexköp i Tyskland. Samtidigt blir allt fler kvinnor offer för trafficking.

Axel Dreher, professor vid universitetet i Heidelberg och en av författarna bakom den EU- finansierade rapporten, uppskattar att sexmarknaden är 60 gånger större i Tyskland än i Sverige där det är förbjudet att köpa sex.

I Tyskland finns det också 62 gånger fler offer för människohandel med prostituerade än i Sverige, trots att Tyskland bara har cirka tio gånger fler invånare än Sverige.

Annons
X

– Vi har blivit ett eldorado för hallickar och bordellägare, kritiserade i ett tv-inslag nyligen Klaus Bayerl, chef för kriminalpolisen i Augsburg.

I tv-inslaget förklarade Jürgen Rudloff, chef för Europas största bordell i Stuttgart med över 56 000 sexkunder om året, att lagstiftningen är bra för alla parter.

– Den gynnar mig som affärsman och den är bra för kvinnorna, försäkrade han och pekade på att de prostituerade numera har rätt till sjukförsäkring och a-kassa och att de utan rädsla kan vända sig till polisen om de utsätts för våld eller hot.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Stephan Mayer, förbundsdagsledamot för det kristsociala CSU och rättsexpert i tyska parlamentet, är det däremot en myt att den sociala situationen och säkerheten har förbättrats för de prostituerade.

  – I själva verket ökar brottsligheten i sexbranschen, säger han till tidningen Bild och kräver att förbundsdagen ändrar lagstiftningen.

  Han får medhåll av chefen för det tyska polisfacket GdP, Bernhard Witthaut, som konstaterar att legaliseringen inte har lett till att antalet hallickar minskar.

  – De har tvärtom blivit fler. Och nu solar de sig dessutom i legalitetens glans, kritiserar han.

  Redan 2007 slog en undersökning på uppdrag av regeringen fast att bara en procent av de prostituerade hade ett arbetskontrakt och att bara ett fåtal var sjukförsäkrade. I Tyskland arbetar mer än 400 000 prostituerade, enligt föreningen Hydra som erbjuder rådgivning för sexarbetare.

  Hydra kritiserar att sexarbetare fortfarande missgynnas av specialregler som inte gäller för andra grupper i samhället. Bland annat måste de dagligen betala in skatt i förväg på bordeller eller med hjälp av så kallade sex- automater på gatan som flera kommuner har ställt upp.

  Regeringen i Berlin ser för närvarande över lagstiftningen. Den ansvariga ministern Kristina Schröder från kristdemokraterna CDU säger att det vid behov ska införas kompletterande regler – men låter förstå att själva principen inte står till debatt.

  Annons
  Annons
  X

  Sedan 2002 är det lagligt att sälja sex i Tyskland. Men, trots legaliserinegn, har brottsligheten i sexbranschen ökat och nu kan prostitution förbjudas igen.

  Foto: CHRISTIAN CHARISIUS/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X