Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Europas 10 vackraste småstäder

Tyska sagobyar, kungliga paradisstränder och hemsökta alpkyrkogårdar – här är småstäderna som är väl värda en omväg.

Text: Oskar Hammarkrantz - 22 augusti 2019
Annons

Rothenburg ob der Tauber, Tyskland
Invånare: 10 981

Vid en första anblick känns nästan bayerska Rothenburg ob der Tauber som skapad för att på ett pedagogiskt och underskönt sätt visualisera tyska riddarromaner och sagor om prinsar och prinsessor. Men den lilla staden är på alla sätt genuin och riktig, grundad 1142 när Konrad II lät uppföra borgen Reichsburg och ett välmående samhälle började växa fram vid stränderna utmed den stillsamma floden Tauber. Den flanörvänliga staden ligger på en kulle som ger vyer över det bördiga landskapet. Hit tar du dig längs Tysklands kanske vackraste bilväg, Romantische Route. Missa inte att beställa in en tallrik Nürnburger braten med surkål, grannstaden Nürnbergs berömda små gourmetkorvar. Var bor vi? Hotel Herrnschloesschen. Vackert, centralt, mysigt och med historiens vingslag.

Annons
Annons

Tórshavn, Färöarna
Invånare: 13 083

Färöarna, beläget mitt emellan Island och Norge, har fått ett rykte långt bortom Nordatlanten. Med designhotell, konstmuseer och prisbelönta restauranger rymmer den lilla huvudstaden allt du hittar i en europeisk storstad. Havgrím Seaside Hotel 1948 är det senaste tillskottet bland boutiquehotellen. Hem för flottans kommendörer fram till så sent som 2013 har hotellet hyllats av alla från Vogue till Financial Time. Med färger blekta av det salta atlantvattnet – grågrön, stålblå, brunsvart – bjuds vi här på den vindpinade skärgårdsidyllen. Sväng förbi Barbara fish house för lokalt fångade skaldjur och Färöarnas konstmuseum för verk av öns plågade konstnärer.

Asos, Grekland
Invånare: 88

Det tycks finnas en grekisk ö för varje personlighet: Hydra för modemänniskan, Mykonos för jetsetbohemen, Santorini för småbarnsföräldern. Kanske är Asos destinationen för den folkskygge? Med endast 88 invånare har den lilla byn på Kefalonia, nästlad mellan huvudstaden Argostoli och fiskebyn Fiskardo, bara det nödvändigaste. Fyra restauranger och en strand. Det var bland annat här Prins Charles och Prinsessan Diana tillbringade sin smekmånad. Lägenhetshotellet Linardos Apartments är det mest populära boendealternativet. För den som besöker staden under en dagsutflykt finns White rocks Hotel Kefalonia på södra delarna av ön. Ett femstjärnigt ekohotell omgivet av klippor och barrskog.

Annons
Annons

Riquewihr, Frankrike
Invånare: 1 103

Mellan bergstopparna i Vogeserna och vinslätterna i Alsace hittar vi charmiga medeltida byn Riquewihr. De halvtimrade husen för tankarna till bröderna Grimms sagor, och den anrika historien samsas med kultur, vackra vyer, mat och vin. Stadens mest åtråvärda boende är Maison Rebleuthof, ett litet och lyxigt boutiquehotell mitt i byn.

Att slå sig ned vid ett medeltida torg, beställa in en Tarte flambée, den
regionala pizzan, matcha den med ett krispigt Alsace-vin, får alla vardagens bekymmer att försvinna. En stärkande cykeltur bort ligger ännu fler fantastiska byar, som Hunawihr och Eguisheim. Även charmiga Colmar och Mulhouse är väl värda sina besök. En båtutflykt på Rhen är också perfekt en oplanerad förmiddag.

Ribe, Danmark
Invånare: 8 168 

Belägen på danska västkusten är den sömniga småstaden fjärran östra sidans turisttäta semesterorter. Med samma idylliska charm som Skagen, Bornholm och Odense – men utan svenska busslaster – bjuds här på en än mer autentisk upplevelse. 1 300 år gammal är Ribe Skandinaviens äldsta stad. Idag är det 1600-talsarvet som präglar stadskärnan: ringlande kullerstensgator och snickrade timmerhus, kopparkatedraler och historiska klocktorn. Checka in på Hotel Dagmar. Byggt 1581 är det röda tegelhuset vid stadstorget Domkirkepladsen inte bara ett historiskt boende – det är också en sevärdhet i sig. 

Annons
Annons

Hallstatt, Österrike
Invånare: 778 invånare

När man blundar och föreställer sig en österrikisk alpby är det Hallstatt som träder fram: i en grön dalgång omgiven av vita bergskedjor ligger en insjö av turkost smältvatten. Här, längs strandbanken, trängs korsvirkestugor och båthus, medeltida gästgiverier och restauranger. 7 000 år gammal finns här också ett mörker: Hallstatt är omgiven av svarta skogar och stadens kyrkogård tillhör Europas mest mytomspunna. När gravplatserna tog slut grävdes gamla skelett upp och dekorerades med namn och symboler. Idag är de målade skallarna en av alpbyns sevärdheter. Checka in på 1700-talshotellet Seehotel Gruener Baum. Om du vågar släcka lampan återstår att se.

Vernazza, Italien
Invånare: 824

Cinque Terre, den tolv kilometer långa kuststräckan på den östligaste delen av den italienska rivieran, lockar varje livsnjutare med öga för skönhet. Av de fem små fiskebyar som utgör området väljer vi lilla Vernazza. Medeltida hus, trappor och mysiga gränder leder ner till hamnen med sin piazza omgärdad av fantasifullt målade husfasader. Restaurangerna serverar dagens fångst från havet, och en del av hamnen utgörs av en bedårande liten sandstrand i miniatyr. Några steg bort väntar dykvänliga klippor och kristallklart vatten. Du bor bäst på Alla Porta Rossa i grannbyn Manarola.

Annons
Annons

Ålesund, Norge
Invånare: 44 000

På natten den 23 januari 1904 drabbades Ålesund av en kraftig brand. I princip hela stadskärnan, som näst intill utan undantag var byggd i trä, brann ner till grunden och totalförstördes.

Men mitt i all denna svärta kan vi konstatera att endast en person omkom i lågorna, 76-åriga Ane Heen. Konsekvensen av branden blev också att hela staden byggdes upp på nytt inom några få år, i den då rådande jugendstilen. Resultatet? Europas kanske bäst bevarade jugend-stadskärna med hisnande vackra fasader vart man än vänder sig. Dessutom belägen längst ut i kustbandet vid den dramatiska Nordatlanten, omgiven av berg och fjordar. Bo på Hotel Brosundet. Vackert läge i ett gammalt kajhus precis på brokanten.

Rye, England
Invånare: 9 041

Har något avlägset gathörn instagrammats lika mycket som Mermaid Street i Rye? Kullerstensgatan, kantad av tegelhus täckta av murgröna, har med sociala mediers intåg blivit viral. Självklart blir vi nyfikna på denna populära avkrok. Belägen i East Sussex i södra England finner vi allt vi önskar av den brittiska landsbygden: klassiska pubar och historiska värdshus, 1600-talshus med halmtak och ankfamiljer som vandrar på led över bygatan. Två timmar med tåg från London är det en perfekt utflykt från storstaden. The Mermaid Inn sägs vara Storbritanniens mest hemsökta hotell. Tidigare hem för medeltida smugglare finns här fortfarande lönndörrar, prästgömmor och hemliga tunnlar.

Annons
Annons

Honfleur, Frankrike
Invånare: 1 103

Det är en tuff uppgift att välja mellan Normandies alla charmerande små fiskebyar, som ligger som ett pärlband utmed kusten. Men det som får oss att återvända till Honfleur är den vackra hamnbassängen kantad med ögonbedövande vackra fasader och rustika fiskebåtar. Här ligger restaurangerna på rad och tävlar om att servera bäst moules frites, matiga galetter och sval cider i lermuggar, alla exempel på det smakrika normandiska köket. Checka in på La Maison de Lucie. Fransk charm och romantik när den är som bäst. De vackra klipporna i Étretat är en strålande dagsutflykt, och blir storstadssuget för stort är det bara några minuter med bilen bort till rufft charmiga hamnstaden Le Havre.

Foto: Alamy

Annons