Annons

Europarådet om SD-kampanj: "Provocerande"

Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj om tiggeriet har upprört många. Bland de som reagerat på affischerna finns Europarådet, som kallar publiceringen "anti-romsk" och "extremt kontroversiell och provocerande".

Under strecket
Publicerad

SD:s affischkampanj i tunnelbanan.

Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1

SD:s affischkampanj i tunnelbanan.

Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 1
SD:s affischkampanj i tunnelbanan.
SD:s affischkampanj i tunnelbanan. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Michaël Guet, Europarådets expert för frågor rörande romer och resandefolk, anser att affischerna ger en negativ och stereotypisk bild av romer.

Som han ser det är kampanjen hets mot folkgrupp.

– Kampanjen är extremt kontroversiellt och provocerande, och den vilseleder allmänheten, säger han i ett uttalande.

**Att affischkampanjen **inträffade i samband med den internationella minnesdagen för romska förintelseoffer, den 2 augusti, kallar Michaël Guet för "paradoxalt".

Han säger vidare i uttalandet från Europarådet att det är "olyckligt att den här typen av anti-romsk manifestation förkommer i Sverige, som för ett år sedan publicerade en vitbok om övergrepp mot romer i Sverige under 1900-talet”.

– Jag är övertygad över att svenskarna inte sväljer den anti-romska propagandan eftersom så många demonstrerade emot den på Norrmalmstorg och att klagomål för hets mot folkgrupp inkommit till justitiedepartementet, säger Michaël Guet.
– Vi kan dock förvänta oss mer av Sverige, att inte lämna det offentliga rummet till anti-romska populistisk propaganda, fortsätter Guet.

**Europarådet **understryker i sin kommentar att Sverige är den första medlemsstaten som upprättade en kommission mot antiziganism, samt haft en ledande roll i bildandet av CAHROM – en expertkommitté inom Europarådet som bekämpar hattal och hatbrott mot romer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons