Annons
X
Annons
X

Europarådet kräver lagliga aborter

Europarådets parlamentariska församling (Pace) uppmanade på onsdagen sina 47 medlemsländer att garantera kvinnor lagliga och säkra aborter inom rimliga gränser.

Av TT

Uttalandet antogs med rösterna 102-69 efter fyra timmars debatt och 72 ändringsförslag.

Parlamentarikerna anser att abort bör undvikas i så stor utsträckning som möjligt och under inga omständigheter betraktas som en familjeplaneringsmetod. Å andra sidan anser parlamentarikerna att ett totalt förbud inte resulterar i färre aborter. I stället leder det till oprofessionellt genomförda illegala aborter som kan äventyra kvinnans liv. Totalförbud ökar även så kallad abortturism.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Praktiskt taget alla länder i Europarådet tillåter lagliga aborter när moderns liv är i fara. I en majoritet av medlemsländerna är aborter tillåtna även av andra skäl inom bestämda tidsramar. Undantagen är Andorra, Irland, Malta, Monaco och Polen.

  Annons
  X

  I sin resolution säger parlamentarikerna att medicinsk och psykisk vård samt rimligt ekonomiskt stöd ska erbjudas kvinnor som vill göra abort. De anser också att villkor som begränsar rätten till säkra aborter ska avlägsnas.

  Pace efterlyser även adekvat undervisning i sex och samlevnad i syfte att undvika oönskade graviditeter och därmed aborter.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X