Annons
X
Annons
X

Europadomstolen vill ha svar om FRA

Europadomstolen vill ha svar från svenska regeringen om hur den levt upp till Europakonventionens skydd för den personliga integriteten med införandet av FRA-lagen. Det faktum att domstolen begär in svar, kan vara ett första steg mot en prövning av lagen i domstolen.

Det var Centrum för rättvisa som 2008 anmälde lagen till Europadomstolen. Merparten av alla anmälningar sorteras bort utan vidare åtgärder från domstolen.

Chefen för Centrum för rättvisa, Clarence Crafoord, konstaterar att det faktum att domstolen nu ställer ett antal frågor till regeringen innebär att det första hindret för en rättslig prövning är undanröjt.

Några veckor efter att FRA-lagen infördes 2008 fällde Europadomstolen Storbritannien för en signalspaningslag liknande FRA-lagen. Efter anmälan ändrades FRA-lagen i Sverige som en följd av hård kritik från oppositionen och krav från enskilda borgerliga ledamöter.

Annons
X

Regeringen har nu 16 veckor på sig att svara på Europadomstolens frågor. Därefter avgörs om prövningen ska gå vidare eller inte.

– Bara det faktum att de här frågorna ställs innebär att det görs en prövning. Sedan får man ser hur omfattande den prövningen är. Det innebär att domstolen kommer att göra ett ställningstagande, antingen att regeringens svar är tillräckliga eller att ärendet går vidare, säger Clarence Crafoord till SvD.se.

Centrum för rättvisa är en ideell och oberoende organisation som värnar individens fri- och rättigheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X