X
Annons
X

Europadomstolen dömer ut brittisk övervakning

Det brittiska underrättelseorganet GCHQ:s hemsida, liksom säkerhetstjänsten MI5:s, visade på en dator och en mobiltelefon. Arkivbild.
Det brittiska underrättelseorganet GCHQ:s hemsida, liksom säkerhetstjänsten MI5:s, visade på en dator och en mobiltelefon. Arkivbild. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Storbritannien får bassning av Europadomstolen för det omfattande övervakningsprogram som avslöjades av den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

Domstolen slår fast att underrättelseorganet GCHQ:s massinsamling av information brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, närmare bestämt artikel 8 om rätten till respekt för privatlivet. Anledningen är inte att övervakningsprogrammet i sig brutit mot konventionen, utan att det saknats tillräcklig reglering och översyn av insamlingen.

Bristerna ligger dels i det sätt genom vilket GCHQ valt ut internetleverantörer och filtrerat fram kommunikation, dels i hur underrättelseorganets agenter valt ut vilken data de skulle granska. Domstolens slutsats är att metoden för att plocka fram informationen från internet och telefoniföretag "inte överensstämmer med lagen".

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X