Annons

Europadomstolen dömer ut brittisk övervakning

Det brittiska underrättelseorganet GCHQ:s hemsida, liksom säkerhetstjänsten MI5:s, visade på en dator och en mobiltelefon. Arkivbild.
Det brittiska underrättelseorganet GCHQ:s hemsida, liksom säkerhetstjänsten MI5:s, visade på en dator och en mobiltelefon. Arkivbild. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Storbritannien får bassning av Europadomstolen för det omfattande övervakningsprogram som avslöjades av den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden.

Under strecket
TT
Publicerad

Domstolen slår fast att underrättelseorganet GCHQ:s massinsamling av information brutit mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, närmare bestämt artikel 8 om rätten till respekt för privatlivet. Anledningen är inte att övervakningsprogrammet i sig brutit mot konventionen, utan att det saknats tillräcklig reglering och översyn av insamlingen.

Bristerna ligger dels i det sätt genom vilket GCHQ valt ut internetleverantörer och filtrerat fram kommunikation, dels i hur underrättelseorganets agenter valt ut vilken data de skulle granska. Domstolens slutsats är att metoden för att plocka fram informationen från internet och telefoniföretag "inte överensstämmer med lagen".

Annons
Annons
Annons