Europadom kan bli turkisk vändpunkt

Trots att turkisk polis redan före mordet på armenisk-turkiske publicisten Hrant Dink visste om att han var hotad till livet, fick han inget skydd. Det är ett skäl till att Europadomstolen fällt Turkiet i en viktig dom. ­Utslaget kan bli en vändpunkt om viljan och modet finns, ­säger försvarare av mänskliga rättigheter.

Under strecket
Publicerad
Nyligen hölls den första armenisk-ortodoxa gudstjänsten på 95 år i den medeltida kyrkan på ön Akdamar nära staden Van i östra Turkiet. ”Liturgin spelar mindre roll för mig, men jag tror att invånarna i Van verkligen vill ha goda grannrelationer. Bland dem finns många med armeniska rötter”, säger en kvinna i republiken Armenien till SvD.
Efter många kontroverser har korset nu kunnat resas på kyrkans topp på ön Akdamar, dit armenier nu kan vallfärda.

Nyligen hölls den första armenisk-ortodoxa gudstjänsten på 95 år i den medeltida kyrkan på ön Akdamar nära staden Van i östra Turkiet. ”Liturgin spelar mindre roll för mig, men jag tror att invånarna i Van verkligen vill ha goda grannrelationer. Bland dem finns många med armeniska rötter”, säger en kvinna i republiken Armenien till SvD. Efter många kontroverser har korset nu kunnat resas på kyrkans topp på ön Akdamar, dit armenier nu kan vallfärda.

Foto: REUTERS/AP
Annons

Turkiet förändrades när den armenisk-turkiske publicisten Hrant Dink mördades en kall januaridag 2007 på en gata i Istanbul utanför sin redaktion till tidskriften Agos (Plogfåra).

För landets lilla armeniska folkspillra kom det som en överraskning att tvåhundra tusen turkar gick ut tillsammans med dem i massprotester under parollen ”Vi är alla Hrant Dink” och ”Vi är alla armenier”. Snart nog inleddes en fotbollsdiplomati mellan Turkiet och Armenien, som dock kan leda till en normalisering tidigast efter nästa års parlamentsval i Turkiet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons