Europa vänder blickarna mot Indien

Indien är hetare än någonsin. Det märks inte minst i det ökade antalet boktitlar om Indien. Årets bokmässa i Frankfurt har Indien som tema och ­aldrig förr har så många böcker på de regionala språken översatts för den europeiska marknaden.

Under strecket
Publicerad
Indisk litteratur är huvudtema under bokmässan i Frankfurt, som pågår till och med den 8 oktober. 70 indiska författare och 173 indiska ­bokförlag finns representerade.

Indisk litteratur är huvudtema under bokmässan i Frankfurt, som pågår till och med den 8 oktober. 70 indiska författare och 173 indiska ­bokförlag finns representerade.

Annons

Svenska journalisten och författaren Zac O‘Yeah, bosatt i Indien sedan några år, är aktuell med ­boken Tandooriälgen, en av alla nya böcker om Indien.
Boken är en framtidsdeckare där Göteborg nu heter Gautampuri och är en stad i den nordliga delen av den Sydasiatiska Unionen. En kanske inte helt utopisk vision med tanke på den ekonomiska stormakt Indien, med över en miljard invånare, är på väg att bli. Och det är inte heller det fattiga Indien som skildras i böckerna om det nya Indien.
Medelklassen, som vuxit till 300 miljoner, i takt med moderniseringen har väckt ett ökat intresse hos flera svenska författare. Journalisten och författaren Per J Andersson med över 20 års erfarenhet av landet sammanfattar sina intryck i reportageboken Moderna Indien. I boken berättar unga om nattklubbslivet i Bombay, om det nybildade rockbandet, om vikten av att få moderniseras på sina egna villkor. Här finns också den kvinnliga 30-åriga inredningsdesignern som vill vara singel och indier som på väg till jobbet tar sin kaffe latte på Starbucks eller Barista.
– I Sverige finns det fortfarande en skev bild av Indien, ett slags exotiserande. I min bok har jag försökt skildra medelklassen i miljonprogram, hur man lever i sin vardag som liknar den svenska vardagen mer än vad många tror, säger Per J Andersson.

Annons

Samtidigt försöker han fånga en känslig del av Indiens utveckling – hur de som tagit sig till ­medelklassen lever med dubbla känslor.
– Många har fått det bättre, men många känner en skuld. Det är fult och omoraliskt att leva bra i Indien.
Ett viktigt skäl till att det hörs allt mer om Indien är den indiska filmindustrin Bollywoods framfart. Den är världens största filmindustri som i ökad takt distribuerar filmer till väst.
Inom områden som kultur, ekonomi och samhälle vänder Europa nu blickarna mot Indien. I Stockholm ökar intresset för både Bollywooddans och klassisk indisk dans.
– Bollywood har troligen skapat en nyfikenhet. Filmerna är den lättsamma vägen in i landet som tidigare framstått som ganska annorlunda och konstigt, säger Per J Andersson.
En Bollywoodfilm går sällan djupare än att handla om den omöjliga kärleken, och gestaltas ofta med mycket dans och sång av en hjälte och hjältinna samt den alltid närvarande svärmodern. Äktenskapet är fortfarande den absolut starkaste institutionen i Indien – men utmanas nu av de som väljer bort ett arrangerat ­äktenskap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons