Annons
Op ed

Johanna Möllerström:Europa tycks vara på väg att tappa greppet igen

Beväpnade gärningsmän har stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Elva är döda enligt fransk polis, uppger Reuters.
Beväpnade gärningsmän har stormat in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Elva är döda enligt fransk polis, uppger Reuters. Foto: PHILIPPE DUPEYRAT/AFP
Under strecket
Publicerad

**Så länge USA **stod utanför andra världskriget var det osäkert vilken sida som skulle vinna. Men med hjälp av de amerikanska insatser som så småningom kom fick de allierade övertaget. Majoriteten av Europas judar mördades i Förintelsen. De som trots allt räddades gjorde det tack vare USA:s insatser – åtminstone enligt den amerikanska historieskrivningen. När nu judar återigen mördas i Europa, vid attacker mot alltifrån livsmedelsaffärer till museer och konfirmationsfester, frågar sig amerikanerna om Europa håller på att tappa greppet igen.

**I dagarna hölls **en paneldiskussion med akademiker och diplomater i Washington DC. Frågan som ställdes var om det finns en framtid för Europas judar. Panelens deltagare var inte övertygade om att svaret är ja. En av talarna, en professor i statsvetenskap från Johns Hopkins-universitetet, inledde med att säga att även om det inte är en ny kristallnatt som Europa nu upplever, så har historien lärt USA att Europa inte är att lita på när det gäller att erbjuda skydd åt sin judiska befolkning.

Annons
Annons
Annons