Europa sluter upp bakom USA

Under strecket
Publicerad
Annons

Störd, men inte skakad. Våldsutbrotten på gator i Berlin i samband med det amerikanska presidentbesöket kunde inte förhindra att George W Bush på torsdagen inför stående ovationer i parlamentet i ett långt tal lyckades manifestera att gemenskapen över Atlanten består. Trots påfrestningarna i kölvattnet efter terrordåden den 11 september kämpar alliansen i kriget mot terrorismen vidare, och antiamerikanska förhoppningar om motsatsen har kommit på skam.
Temat om gemensamma värderingar och oreserverat stöd för de amerikanska insatserna mot terrorn underströks med tydlighet även av värden för besöket, förbundskansler Gerhard Schröder. Mer av samma vara lär höras under veckans övriga statsmannamöten i Ryssland, Frankrike och Italien.
Säkerhetspådraget i centrala Berlin illustrerar att det är i ett annat klimat som USA:s president denna gång besöker Europa, jämfört med Kennedys och Reagans succéturer. Inte för att några tusen maskerade vänsterextrema stenkastare går till aktion, och missbrukar den frihet som
amerikanska soldater för 60 år sedan offrade livet för att skapa. Inte för att en mängd mer vardagliga politiska motsättningar kring handelsfrågor och miljöproblem stör de amerikansk-europeiska relationerna. Inte för att den försvagade oppositionen i USA med misstänkliggöranden av Vita husets terrorismberedskap har visat exempel på amerikansk partipolitik när den är som sämst.
Nej, den stora förändringen är att det verkliga hotet från terrorns nätverk kvarstår, såväl mot amerikanska mål som europeiska. Det är därför 136 stater sedan den 11 september har erbjudit USA militärt stöd, det är därför kampanjen i Afghanistan fortsätter och vidgas till flera länder där terroristgrupper är baserade (för en översikt, se rapporten Patterns of Global Terrorism, maj 2002, www.state.gov).
Ett nytt dåd under Bushs Europavisit skulle som inget annat visa att kampen mot terrorn är ett långt krig utan lätta segrar. Värre attacker än flaggbränning kan följa, ty som Bush påpekade i sitt tal har historien vänt blad på det
sätt som skedde vid den japanska attacken mot Pearl Harbor.
Men det nya kapitlet skrivs inte enbart på ondskans språk. Kennedys och Reagans triumfbesök skedde under några av det kalla krigets mest eskalerade ögonblick - nu åker Bush vidare till Moskva för att med ett mer demokratiskt Rysslands folkvalda ledare i dag signera ett avtal om ömsesidig kärnvapenreduktion. Historien tog inte slut den 11 september.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons