Europa måste värna sina värden

Europa är skyldig alla flyktingar och sig själv att stå fast vid värdena i 1951 års flyktingkonvention. Det skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström och FN:s höge representant för flyktingfrågor, António Guterres, när FN:s flyktingkonvention i dag fyller 60 år.

Under strecket
Publicerad

Somalia har drabbats av den värsta torkan på 60 år. Läget förvärras dessutom av pågående konflikter och flyktingströmmar, både inom landet och till Kenya och Etiopien

Foto: AP
Annons

60 år efter undertecknandet av FN:s flyktingkonvention, som hjälpt miljontals människor på flykt från förföljelse, krig och tortyr att få skydd och en bättre framtid, är världen ärrad av såväl gamla som nya konflikter. Den här våren har över en miljon människor flytt från kriget i Libyen. En liten del av dem har kommit till Europa, men bilderna har chockat oss alla: människor som flyr för sina liv i ofta skrangliga båtar för att ta sig över Medelhavet i hårt väder. Många har drunknat på vägen.

Europa är skyldig dessa människor, och sig själv att stå fast vid värdena i 1951 års flyktingkonvention. Konventionen kom till i den starka ”aldrig igen”-andan efter andra världskriget. Den gav ett tydligt juridiskt ramverk för att ge skydd åt människor på flykt. De värden den står för utgör en del av Europas identitet och har byggts in i själva strukturen av EU. Låt oss komma ihåg att EU föddes för att motverka krigets fasor; mänskliga rättigheter och skydd åt flyktingar är en del av EU:s identitet.

Annons
Annons
Annons