Europa måste ta tag i romernas situation

Imorgon, den 17 oktober, möter finansmannen och filantropen George Soros Sveriges regering för att diskutera romernas situation i Europa. I den globala konkurrensen har EU inte råd att låta miljoner EU-medborgare utestängas från utbildning och den reguljära arbetsmarknaden, skriver George Soros, EU-minister Birgitta Ohlsson och integrationsminister Erik Ullenhag.

Under strecket
Publicerad
George Soros, Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag.

George Soros, Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag.

Foto: SCANPIX
Annons

Romerna är Europas största minoritet och de har förtryckts och diskriminerats i århundraden. Det är hög tid att göra upp med detta mörka arv. Enligt EU-kommissionen utgör den romska gruppen uppskattningsvis sex miljoner människor i EU:s 27 medlemsstater, vilket ungefär motsvarar Danmarks befolkning.

Vi är djupt bekymrade över situationen för EU:s romer. De utsätts även idag för rasism, diskriminering och våld. Politiska partier i EU uttrycker öppet hat gentemot romer. På EU-nivå finns emellertid sedan en tid tillbaka en enighet om att resoluta åtgärder krävs. På EU-kommissionens begäran har samtliga medlemsländer presenterat nationella strategier för integrering av romer fram till 2020. Men mer måste göras. Det är varken värdigt eller hållbart att en så stor grupp EU-medborgare lever i utanförskap. En tillvaro som allt för ofta är ren misär.

Annons
Annons
Annons