Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Anders Åslund: Europa måste reformeras ur krisen

Europa behöver ledare som kan höja tillväxten. På bilden Italiens premiärminister Paolo Gentiloni, Frankrikes president Francois Hollande, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy Brey och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Europa behöver ledare som kan höja tillväxten. På bilden Italiens premiärminister Paolo Gentiloni, Frankrikes president Francois Hollande, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy Brey och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Martin Bureau / TT NYHETSBYRÅN

Europa är i en mångfacetterad kris. Ett fundamentalt problem är att dess BNP 2015 inte var större än 2008. Dessvärre har EU förslösat sin tid med att diskutera makroekonomisk stimulans i stället för att driva fram sådana reformer som Sverige genomförde i början av 1990-talet.

Europas produktivitet växer knappt. Därför krävs strukturreformer. Europeiska politiker har för vana att skylla på Bryssel, men skillnaderna mellan europeiska länder är stora, vilket visar att huvudansvaret för strukturreformer ligger hos de nationella regeringarna.

EU har störst betydelse i handelsfrågor, och tre viktiga marknader behöver öppnas: den digitala marknaden som saknas, tjänstemarknaden som är halvöppen, och gas- och elektricitetsmarknaden. Alla tre frågorna står högt på Europakommissionens agenda, men mäktar kommissionen med mycket mer än att sköta brexit?

Annons
X

Övriga viktiga reformfrågor är nationella. EU-ländernas fiskala börda är alltför stor. Deras genomsnittliga offentliga utgifter är 47 procent av BNP, vilket är en tiondel av BNP mer än i andra högt utvecklade länder. En modern stat kan klara av alla rimliga åtaganden med 35-42 procent av BNP, vilket nio snabbt växande EU-länder insett.

Allra lägst utgifter har det dynamiska Irland med bara 35 procent av BNP. Sverige har sänkt sina utgifter från 71 procent till 50 procent av BNP, men varför inte fortsätta till 42 procent av BNP? De offentliga utgifterna kan trimmas mer.

Flera EU-länder som Tyskland och Storbritannien har låg arbetslöshet runt 5 procent, men EU:s genomsnittliga arbetslöshet är alltjämt 8,3 procent. Där sysselsättningen är hög, som i Sverige, är arbetstiden desto kortare på grund av höga marginalskatter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  EU-länderna borde öppna och avreglera sina arbetsmarknader samt reducera beskattningen på arbete. Det är vare sig rättvist eller produktivt att arbetstagare betalar mer skatt än kapitalägare, men kapital kan inte beskattas mer, för då flyr det utomlands.

  Efter att Frankrike sänkt sina marginalskatter har Sverige dessvärre de högsta marginalskatterna inom EU. De bör sänkas rejält.

  Värst är läget med innovationer, även om ett halvdussin nordeuropeiska länder, inklusive Sverige, hävdar sig väl. Innovationer kräver fruktsamma ekosystem och pengar. De 25 bästa universiteten i världen återfinns i USA och Storbritannien, inte ett enda på den europeiska kontinenten. Europa behöver överge föråldrade idéer om jämt spridd utbildning och bygga upp verkliga elituniversitet för att kunna hävda sig. Öst- och Sydeuropa spenderar alldeles för litet på forskning och utveckling, och hela Europa lider av minimalt riskkapital.

  Europa behöver ledare som kan och vill höja Europas tillväxt med en procentenhet per år. Uppgiften är att utarbeta en konkret och pragmatisk plan för strukturreformer. Lyckligtvis förstår allt fler européer att detta inte kan fortsätta. Nu återstår bara politikerna som har förmågan att göra arbetet.

  Anders Åslund är senior fellow vid Atlantic Council i Washington och medförfattare med Simeon Djankov till boken ”Europe’s Growth Challenge” (OUP).
  AAslund@atlanticcouncil.org

  Annons

  Europa behöver ledare som kan höja tillväxten. På bilden Italiens premiärminister Paolo Gentiloni, Frankrikes president Francois Hollande, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy Brey och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

  Foto: Martin Bureau / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X