Jenny Nordberg:Europa måste bli smartare i kampen mot terrorn

Jenny Nordberg

Så togs terrorismen i Europa till ytterligare en nivå. När IS nu har tagit på sig dåden i Paris och på ett outhärdligt belåtet vis förklarat hur de utstuderade attackerna riktats mot “prostitutionens och syndens stad” och att de dödat “korsfarare” är det ett försök till krigsförklaring. Men Europa och världen måste möta storskalig terrorism mycket smartare nu än efter 11 september 2001.

Under strecket
Publicerad
Annons

Frankrike är ”den främste bäraren av korset i Europa” skriver IS i det meddelande där de ställer sig bakom dåden, och kallar det ”bara början – och en varning” till de länder som bombar det islamiska ”kalifatet” i Syrien och Irak.

På det reagerar Frankrike givetvis med ursinnig vrede, liksom de flesta européer. President Hollande har redan förklarat att han ska ”leda ett skoningslöst krig” i vedergällning mot IS. Till och med den ständigt pratsamme påven talar nu om ett ”tredje världskrig”.

Men Europa behöver ta ett djupt andetag innan de franska stridsplanen lyfter, och kanske ännu fler från andra Nato-länder.

För ja, nu har IS visat att de kan sätta en del av sin absurda ideologi i verket – att först rekrytera anhängare till Mellanöstern för att skapa sin egen variant av islamistisk diktatur, och sedan ge sig på resten av världen i syfte att försöka göra den likadan. De nöjer sig inte bara med terror i Syrien och Irak, vilket USA med många allierade har försökt att bekämpa på en ganska lågmäld nivå jämfört med andra krig. Nu börjar det däremot bli dags för IS att misslyckas ordentligt, både i Syrien, Irak och med framtida försök till terrorism i Europa. Det kommer att kräva en gemensam kraftinsats.

Annons
Annons

Men att bara anta IS krigsförklaring utan att ha en plan för att verkligen besegra dem är farlig retorik, och nästan lika med att bara ge dem segern direkt. Det upphöjer dem till att börja med till de globala krigare de så hett önskar vara. Men IS är ingen stat. Deras planer på ett kalifat kommer aldrig att förverkligas. De är terrorister, och bör behandlas som sådana. De ska inte förhandlas med eller ens ses som en fullvärdig krigförande part.

I stället bör de ses som en samling terrorister, vars ledare och medhjälpare ska sökas upp och ställs inför rätta eller dödas i strid. Deras finansiering bör strypas och vägar för rekrytering bör täppas till. Det finns både resurser och kompetens att göra det från Europa och USA:s sida. Det gäller däremot att vara klok nog att inrikta sig på just de sakerna, i stället för att tänka i termer av storskaliga och urskillningslösa krig igen.

För detta är ju själva helvetes-ekvationen som ingen har fått ordning på i vår tid, efter misslyckanden i Irak och Afghanistan: Hur håller vi oss borta från att försöka ta över och möblera om andra länder, och kanske ställa till ännu mer skada, men samtidigt lyckas hindra terrorism från att sprida sig därifrån? Det brinner ju just nu i Jemen, Syrien, Irak, Afghanistan och Libyen samtidigt, utan några tecken på att de konflikterna kan lösa sig självt, eller med vad som åstadkommits hittills.

Europa som union befinner sig redan i en djup kris, där gränser har brutit samman och det ständigt ökande inflödet av flyktingar skakar unionens själva fundament. Dåden kommer också att få konsekvenser på det området, i form av striktare gränskontroller och hårdare krav på nationella säkerhetstjänster och dess samarbete. Att en av terroristerna i Paris var en känd extremist för fransk polis kommer inte att gå obemärkt förbi. Men lösningen måste även där bli något smartare än både en variant av Guantánamo eller att de som alternativ bara får fortsätta att röra sig fritt runt om i Europa.

Annons
Annons

En terrorattack mot just Paris är visserligen en mycket symbolisk seger för IS, eftersom Frankrike inte bara har försök att kolonisera ett muslimskt land – Algeriet – i sin historia, men också stora slitningar mellan muslimer och högerextremister i nutid. Att en av gärningsmännen i Paris sägs ha hittats med ett syriskt pass på sig kan också vara en del av en uttänkt plan – attacken kommer att göra livet ännu svårare för muslimer i Frankrike, och svårare för syrier att ta sig dit. Det passar IS utmärkt, eftersom det ju retar dem att så många ger sig av från Syrien – det går ju inte alls ihop med deras idé om att skapa ett kalifat fullt med förtryckta undersåtar.

Europa har inte heller råd att vara lika passiva som hittills, eller att hoppas att USA ska gripa in och lösa de riktigt svåra frågorna. Tiden för manifestationer på gatorna mot våld och extremism är kanske också tillfälligt över just nu, på kontinenten som har för många problem samtidigt att lösa. Men det räcker inte att återigen förklara ”krig mot terrorismen” och bomba mer. När terrorismen tas till ytterligare en nivå måste svaret också vara smartare, mycket mer långsiktigt och effektivt än tidigare.

För det är inte var och en för sig själv längre, i ett Europa som är mer skakat än på länge.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons