Jenny Nordberg:Europa känns försvarslöst mot terror

Jenny Nordberg
Offer för attacken på strandpromenaden i Nice.
Offer för attacken på strandpromenaden i Nice. Foto: Luca Bruno / AP
Under strecket
Publicerad
Annons

Barbenta, shortsklädda. Semesterfirande, solbrända. Vuxna, pensionärer, tonåringar. Små barn. Fyrverkerier och glass. Mitt under semestersäsongen, på franska nationaldagen, slog de till igen. De döda var så många att de fick täckas med bordsdukar som ryckts från uteserveringarna längs strandpromenaden.

Orlando, Bagdad, Istanbul, Dhaka. Paris, Paris, Bryssel. Det
kommer lite närmare hela tiden. Varje dag går flera fulla plan från Sverige till Nice med svenskar. Attacken kom just när fotbolls-EM avslutas – med fler poliser i tjänst än under hela året, fler kameror och fler kontroller.

Och återigen känns Europa ganska försvarslöst. Gång på gång visar de som vill attackera kontinenten att det inte finns något bestämt eller förutsägbart mönster; att så fort polis och underrättelsetjänster riktar in sig på att bekämpa en del, på ett nytt vis, så växer något annat upp i stället.

Återigen känns Europa ganska försvarslöst.

Den europé som vill ansluta sig till IS i Syrien eller Irak har till exempel de senaste månaderna fått något annat än ett välkomstmeddelande och en uppmaning om att boka biljett till Raqqa: I stället vill Daesh numera hellre att lojalisterna ska stanna där de är, och utföra terror i sin närmiljö.

Annons
Annons

All terror välkomnas av IS, som har sett sitt territorium
krympa något det senaste halvåret. Det är dyrt och komplicerat att lära upp krigare, för att sedan skicka tillbaka dem till Europa igen. Därför har IS sett större potential i de som agerar på egen hand i sina hemländer.

Det behöver inte vara något särskilt format, eller ens ske i någon större skala. Bara det är mord i någon form. ”Om det inte går att få tag på en bomb eller ett vapen, så kör över den otrogne med din bil” är en uppmaning som har gått ut sedan flera år, enligt terror-analytiker som lyssnar på IS-kanaler online.

Enligt den franska säkerhetstjänsten finns 10 000 personer bara
i Frankrike som är radikaliserade och utgör någon form av hot. De finns registrerade i en databas, men de har inte utfört något brott ännu, och kanske aldrig kommer att göra det. Att bara bevaka en enda av dem dygnet runt kräver 20 anti-terrorpoliser.

I Belgien sade anti-terrorpolisen efter attackerna där att det var helt omöjligt för dem att bevaka de hundratals misstänkta jihadister som de känner till. Det går inte heller att gripa någon för att de har dåliga tankar eller onda avsikter, som de inte alls har satts i verket ännu.

Den som förr benämndes ”ensam galning” är nu allt oftare en sympatisör som IS inte ens visste att de hade.

Men det finns absurt nog ytterligare en svårighetsgrad av
personer, som vi sett fler av på senare tid: De som aldrig någonsin haft något som helst samröre med eller koppling till IS. Den som förr benämndes “ensam galning” är nu allt oftare en sympatisör som IS inte ens visste att de hade, förrän efter att de utfört ett dåd som de spontant tillägnat organisationen.

Lägg till det ett tänkbart scenario när denna person varken lämnar spår efter sig på internet som är möjliga att upptäcka i förväg, eller försöker komma över sprängämnen och vapen i någon form. Utan bara införskaffar en lastbil.

Det är ytterligare en variant på den nya tidens terror, och det är svårt att känna sig annat än helt försvarslös inför ett hot om liknande attacker i framtiden. Konserter, demonstrationer, sportevenemang, festivaler och bara folksamlingar på allmän plats förknippas i allt högre grad med risker. Och det är ju exakt vad terrorism går ut på – att människors akuta rädsla begränsar och beskär hur de lever sina liv, och hur samhället ser ut.

De europeiska länderna kommer inte överens om mycket just nu, och kanske går det aldrig att hindra varje terrorist som bestämt sig för att göra skada. Men just nu skulle det kännas bra att få lite mer tydliga besked om vad EU gemensamt kan och vill göra för att skydda kontinenten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons