Annons

Europa kan gå miste om bästa forskarna

Oro för forskningens framtid I ett krisande EU har fått 42 nobelpristagare och 5 Fields-medaljvinnare att skriva ett öppet brev till EU:s medlemsstaters stats- och regeringschefer samt ordförande för EU:s institutioner.

Publicerad

Det sägs ofta att varje kris även medför möjligheter. Den pågående ekonomiska krisen tvingar oss att välja, och ett av dessa val rör forskning och dess finansiering. År 2000, satte Ni och Era föregångare upp som mål att EU skulle bli ”världens mest dynamiska kunskaps-baserade ekonomi år 2010”. Denna intention var ambitiös och ädel, men målsättningen har ännu inte uppnåtts.

Forskning kan hjälpa oss hitta svar på många viktiga problem som vi konfronteras med idag: nya sätt att utvinna energi, nya produkter och sätt att producera dessa, förbättrad förståelse för hur samhället fungerar och hur vi kan organisera det. Vi är bara i början på en revolutionerande ny förståelse för hur vår kropp fungerar vilket kommer att få vittgående positiva effekter på hälsa och åldrande i framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons