Europa kan bli ledande ekoekonomi

EKOEFFEKTIV EKONOMI Klimatkris och finanskris är stora utmaningar under det svenska ordförandeskapet i EU. Vi måste driva på för en ekoeffektiv ekonomi, men vi kan inte bara montera ner konkurrenshinder och lita på marknaden. Vi måste acceptera att nya tekniker kräver riktat stöd från staten, skriver Måns Nilsson och Mats J Nilsson.

Under strecket
Publicerad
Sverige har redan tagit på sig att driva frågan om en ekoeffektiv ekonomi under ordförandeskapet.

Sverige har redan tagit på sig att driva frågan om en ekoeffektiv ekonomi under ordförandeskapet.

Foto: FRANK AUGSTEIN/AP
Annons

Om fyra dagar börjar Sveriges andra EU ordförandeskap. Klimatkris, en stagnerande ekonomi, en hårt konkurrensutsatt industri och energisäkerhet är några av utmaningarna på agendan. Vi menar att man måste ta ett samlat grepp för att möta dessa utmaningar. Vi måste driva på för en
ekoeffektiv ekonomi och utveckla formerna för mer effektiv styrning i denna riktning. Med detta tror vi att Europa kan leda utvecklingen också globalt.

Europa har svagare innovationskraft än exempelvis Japan eller USA. Vi måste bli starkare på att främja framväxten av nya industrier och affärsidéer. Vi ligger efter vad gäller riskkapital och hjälp till före- tagen att ta sig igenom ”dödens dal” mellan demonstration och marknad. Samtidigt måste vi stödja omställning och effektivisering i industrisektorer såsom verkstad, massa och papper, kemi, och stål - och detta med bibehållen konkurrenskraft.

Annons
Annons
Annons