Europa hägrar i fjärran för Turkiets nya parti

Under strecket
Publicerad
Annons

Den avgångne utrikesministern Ismail Cem lanserade i går sitt nya parti. I det västvänliga lägret, som inte gett upp hoppet om EU-medlemskap, möts initiativet med glädje.
Till följd av premiärminister Bülent Ecevits försämrade hälsa har den turkiska regeringen tappat fart. De ekonomiska problemen är enorma, och många av de reformer som krävs för att landet ska få förhandla om EU-medlemskap har inte inletts på allvar.
Förhoppningen är att Cem ska gjuta nytt liv i drömmen om ett EU-inträde genom att vinna det tidigarelagda parlamentsvalet, som kan äga rum redan i höst.
I EU-länderna har Cem ett gott anseende. Sedan han tillträdde har Cem brutit dödläget i relationerna till ärkefienden Grekland. Och av flera EU-bedömare utmålas han som en förutsättning för att Turkiet ska komma i närheten av medlemsförhandlingar.
Också i Turkiet har Cem ett brett stöd bland väljarna, särskilt bland yngre personer i landets västliga delar. I det konservativa lägret möts dock ambitionerna att avskaffa dödsstraffet och
förhandla med Grekland om Cypern med misstro. Och Cems ambitioner kan vara det största hotet mot hans politiska karriär i nuläget.
Om förhandlingar med EU inte kommer igång riskerar Cem en missnöjesvåg där konservativa krafter kan dra nytta av situationen. Jonas Lindgren/TT

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons