Europa får vetenskapskonferens

Under strecket
Publicerad
Annons

Planerna att anordna en stor gemensam paneuropeisk vetenskapskonferens för naturvetenskap och teknologi förefaller kunna bli verklighet med Stockholm som första arrangörsstad vid premiären den 26 till 28 augusti år 2004.
Under flera år har det europeiska forskaretablissemanget drömt om att skapa en europeisk motsvarighet eller konkurrent till USA:s legendariska årliga AAAS-konferenser. De har i årtionden drivits av den amerikanska forskarorganisationen AAAS som också ger ut den ledande vetenskapliga tidskriften Science. Successivt har konferenserna utvecklats till ett gigantiskt pr-projekt för all amerikansk forskning.
Ett av målen är att den europeiska konferensen ska ge samma uppmärksamhet åt europeisk forskning. Flera intressenter har nu uttalat sitt stöd för konferensen, säger docent Carl-Johan Sundberg vid Karolinska Institutet som leder projektet. Svenska Vetenskapsrådet tillhör de tänkbara finansiärerna, EU-kommissionen sannolikt också. Dessutom medverkar den största konkurrenten till Science, den
brittiska vetenskapstidskriften Nature, i förberedelserna.
Mellan 15 och 20 miljoner behövs för att ro projektet i land och om två veckor presenteras det hela i Stockholm. svd

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons