Annons

”Europa behöver skapa egna molntjänster”

Vi inom Europa kan och behöver skapa egna alternativ till amerikanskt IT-stöd, skriver artikelförfattarna.
Vi inom Europa kan och behöver skapa egna alternativ till amerikanskt IT-stöd, skriver artikelförfattarna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Regeringen behöver agera för att främja lokal innovation inom molninfrastruktur. Det är särskilt aktuellt efter en EU-dom som underkänner dataskyddsavtalet mellan EU och USA, skriver svenska entreprenörer inom IT-drift i en replik.

Under strecket
Publicerad

I en debattartikel i SvD för advokat Agne Lindberg och biträdande jurist Adam Odmark fram riskerna med EU-domstolens ogiltigförklaring av dataskyddsavtalet mellan EU och USA, det så kallade Privacy Shield-avtalet. De föreslår att regeringen snabbt måste agera där de inte ska utesluta att ändra de nyss överenskomna GDPR-reglerna.

Vi menar att i en värld där många sätter sin egen nations intressen i första rummet, och där den som äger informationen har makten, är det viktigare än någonsin att hålla fast vid de överenskomna GDPR-reglerna och andra lagar som säkrar våra europeiska värderingar och den personliga integriteten. EU- domstolen har nu fattat ett viktigt beslut som ger stora möjligheter för europeisk innovation. Vi inom Europa kan och behöver skapa egna alternativ till amerikanskt IT-stöd som följer och värnar europiska lagar och värderingar. Regeringarna i Frankrike och Tyskland har redan börjat genom olika projekt och Sverige med sin starka digitala innovationsgrad har alla möjligheter att haka på och skapa en ny svensk basnäring.

Annons
Annons
Annons