Annons
X
Annons
X

Eurons öde kan stå på spel i Portugal

Sanningens ögonblick närmar sig med stormsteg. När Portugal i dag emitterar statsobligationer på 1,25 miljarder euro hade det i vanliga fall knappt varit värt en gäspning – nu kan det bli dominobrickan som får länderna i europeriferin att falla ett efter ett om det vill sig riktigt illa.

PERSPEKTIV | TOMAS LUNDIN OM EURON

BONN Det är svårt att skaka av sig känslan av déjà-vu när man hör tyska och franska politiker högljutt dementera att man satt tumskruvarna på Portugal för att få landet att ta miljardstöd i anspråk för att förhindra att krisen sprider sig.

Samma sak gäller för premiärminister José Sócrates tappra försök att övertyga omvärlden om att Portugal är på rätt väg och inte behöver förnedrande miljardstöd utifrån. Både Aten och Dublin sände ut samma kaxiga budskap innan de slutligen fick krypa till korset och ge sig in i den europeiska krismekanismen.

Precis som Irland har Portugal delvis oförtjänt hamnat i skottgluggen till följd av överreaktioner på hypernervösa marknader. Till skillnad från Grekland har Portugal varken fuskat med statistiken eller låtit korruption, bristande skattemoral och ineffektivitet i den offentliga sektorn urholka ekonomin.

Annons
X

Däremot har Portugal länge blundat för den sjunkande konkurrenskraften och tillåtit en ”brain drain” som tömmer landet på ung, välutbildad och motiverad arbetskraft. Detta har gått hand i hand med åratal av svag tillväxt, sjunkande produktivitet, låga investeringar och ett bytesbalansunderskott kring 10 procent av BNP under den senaste tioårsperioden. Till det ska läggas snabbt stigande skulder i hushållen.

Åtstramningarna som har framtvingats av marknaderna gör saken inte bättre, i alla fall inte på kort sikt. Medan länder som Tyskland och Sverige växer så det knakar väntas Portugals BNP sjunka i år, precis som investeringarna, sysselsättningen och den offentliga och privata konsumtionen.

Hur Portugal i det läget ska klara av att sänka budgetunderskottet är för många en gåta. I fredags meddelade visserligen att premiärminister Sócrates att budgetunderskottet gått ner till 7,3 procent. Men han undvek noga att berätta att regeringen plundrat halvstatliga telebolaget Portugal Telecoms pensionskassa för att klara sina utfästelser gentemot EU.

På marknaderna växer nu misstron gentemot Portugal, inte minst som det har blottats sprickor mellan regeringen och oppositionen som hittills har samarbetat i krishanteringen men inför presidentvalet den 23 januari går på kollisionskurs. Oppositionsledaren Pedro Passos Coelho från konservativa PSD krävde i helgen att premiärminister Sócrates avgår ifall han ber EU och IMF om stöd.

Att ett stödpaket är närmast oundvikligt – även om det kanske drar ut på tiden – är allt fler marknadsaktörer överens om. I måndags fick Europeiska centralbanken rycka ut och massivt stödköpa 10-åriga portugisiska statspapper för att pressa ned avkastningen till en bra bit under 7 procent.

Den var då på väg mot 7,2 procent och därmed över den kritiska gränsen på 7 procent som enligt finansminister Fernando Teixeira överstiger Portugals betalningsförmåga.

När Grekland och Irland förra året kapitulerade låg de 10-åriga statsobligationerna på 8,8 respektive 8,1 procent, och det är möjligt att Portugal på samma satt väljer att förlänga plågan och fortsätter att låna pengar till ständigt stigande priser. Men precis som i april och november förra året torde pressen från de stora Euroländerna förr eller senare tvinga även Lissabon att ge upp.

Vad det med alla medel gäller att förhindra är att krisen sprider sig till Spanien och därifrån vidare till Italien eller norrut till Belgien som befinner sig i närapå permanent politisk kris och dessutom brottas med en statsskuld som är högre än den i Irland.

Ett portugisiskt stödpaket väntas ligga i storleksordningen 50–100 miljarder euro, det grekiska kostade 110 miljarder och det irländska 85 miljarder. Det är en smal sak för EU som tillsammans med Internationella valutafonden garanterar stöd på 750 miljarder euro.

Tungviktaren Spanien
skulle däremot spränga ramarna. Många räknar därför med att EU kommer att justera stödpaketet och garantera i stort sett obegränsade medel. Det skulle flytta bort Spanien från hetluften. Problemet är bara att Tyskland som står för större delen av notan strävar emot. Men det lär å andra sidan snabbt gå över ifall krisen eskalerar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X