Annons

Euron kan höja Sveriges kreditbetyg

Vid ett ja till euron stärks den svenska kreditvärdig- heten och landets kreditbetyg kan komma att höjas. Det anser flera kreditvärderingsinstitut som TT har talat med.

Under strecket
TT
Publicerad

Ja NEJ - Om Sverige går med i EMU kommer vi med stor sannolikhet att rekommendera vår beslutande kommitté att höja kreditbetyget, säger Chris Pryce, analytikerchef på kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings, som för närvarande ger Sverige AA+, det näst högsta betyget. Framför allt är det stora skulder i utländsk valuta som hindrar Sverige från att få det högsta kreditbetyget hos Fitch. - Ett EMU-medlemskap skulle neutralisera den svagheten, menar Chris Pryce. Även Marianne Flink, vd för Standard & Poors (S & P) i Sverige, anser att ett ja vore bra för kreditvärdigheten. - Vid allt annat lika har ett medlemskap i EMU en mild positiv effekt. Sverige kommer in i ett större valutaområde och de monetära riskerna försvinner, säger hon.

Branschkollegan Moodys, som redan gett Sverige sitt toppbetyg (Aaa), oroas också av ett utanförskap, men kommer inte att sänka kreditbetyget vid ett nej till EMU. - Ett nej får inga direkta effekter på kreditbetyget. Om svenskarna väljer att stå utanför EMU försämras däremot investeringsklimatet och förutsättningarna för långsiktig tillväxt, säger Kristin Lindow, Moodys chefsanalytiker för Norden. Standard & Poors Marianne Flink understryker också att ett ja till euron inte automatiskt innebär ett höjt kreditbetyg. - Med ett ja kommer inte en uppgradering av kreditbetyget som ett brev på posten. Det är många ägg i samma korg som ska vägas in. Statens kostnader stiger och det svårt att få ihop budgeten. Vi vill se att överskottsmålen (två procent av BNP) verkligen klaras av över konjunkturcykeln, säger hon.

Annons
Annons
Annons