Annons
X
Annons
X

”Euron behöver mer överstatlighet”

BRYSSEL (Direkt) Euroländerna måste nu avgöra hur mycket mer överstatlighet som behövs för att euron ska fungera.

Av Direkt

Det sade EU-ordföranden Herman Van Rompuy i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen. Han har fått i uppdrag av EU:s stats- och regeringschefer att presentera förslag till EU- toppmötet den 8-9 december.

Han nämnde flera områden där euroländerna nu måste diskutera ökad integration.

”Vi måste hitta rätt balans mellan inkräktande på nationell suveränitet och tillförlitlighet”, sade Herman Van Rompuy.

Annons
X

Måste den makroekonomiska övervakningen skärpas ytterligare än det så kallade six-pack, sex lagförslag för att skärpa stabilitetspakten, var en fråga. Det kan ske i form av ett förstärkt samarbete bara mellan euroländer.

Måste automatiken i sanktioner för överträdelser skärpas? Måste sanktionerna skärpas? Ska rösträtten i ministerrådet eller EU-stöd kunna dras in? Ska det gå att ingripa mer i nationellt ekonomiskt beslutsfattande?

En annan frågeställning är om ytterligare harmonisering behövs, kanske inom sociala områden eller på finansmarknaden för att eurosamarbetet ska fungera, sade EU- ordföranden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Herman Van Rompuy sade också att oron för ett splittrat EU mellan euroländer och länder utanför är överdriven. Det är naturligt att euroländerna behöver samlas för att fatta beslut om sin gemensamma valuta.

  Samtidigt påminde han att alla uteländer utom de med undantag (Storbritannien och Danmark) har en fördragsmässig skyldighet att så småningom gå med i EMU.

  NYHETSBYRÅN DIREKT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X