Euromaskinen kan falla sönder

Nervositeten inför det grekiska nyvalet på söndag ökar. Frågan är om Grekland den här gången lyckas bilda regering och om landet kan stanna kvar i euron. Ett utträde innebär kaos som kan sprida sig som en löpeld över kontinenten. Men oavsett resultatet i Aten får EU:s politiker ställa in sig på en het sommar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns få klyschor som blivit så slitna när det gäller krisen i Grekland som den om ”ödesdag”. Men när landet än en gång
går till val på söndag är det inget mindre än grekernas framtida öde som avgörs. Det första frågtecknet som måste rätas ut är om det över huvud taget går att bilda en regering. Nyvalet utlöstes efter kaoset förra månaden då partierna inte lyckades bilda en koalition.

Inte heller den här gången tyder opinionsläget på att något parti kommer att få egen majoritet, vilket har fått den förre finansministern och partiledaren för socialistpartiet Pasok, Evangelos Venizelos, att varna för att det kan bli ett nytt dödläge. Ett Grekland utan styre är en mardröm för såväl greker som EU.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons