Euroländerna i krismöte

Euroländernas tolv finansministrar träffades i går kväll för första gången sedan Frankrike och Nederländerna röstat nej till EU:s nya författning och utlöst en djup politisk kris.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bakom stängda dörrar i Luxemburg hade de en grundlig diskussion om läget; och om vad man borde göra för att undvika att den politiska krisen sprider sig till det ekonomiska samarbetet och minskar förtroendet för valutaunionen (EMU) och euron.
Det var i går kväll oklart om Eurogruppens ordförande, Luxemburgs finansminister Jean-Claude Juncker, skulle uttala sig efter mötet.
Den politiska krisen drabbar EU i ett extra känsligt ekonomiskt läge. Tillväxten i år blir lägre än väntat. Arbetslösheten är envist hög och flera stora euroländer har fortsatta problem med alltför stora budgetunderskott.
Att Frankrike och Nederländerna skulle rösta nej var väntat. Ändå reagerade marknaden med en överraskande försvagning av euron mot dollarn. I början av året kostade en euro 1:35 dollar. Omedelbart runt folkomröstningarna hade euron försvagats till 1:25. I fredags stod den i årslägsta 1:21.

En bidragande orsak till denna försvagning anses vara uppgifter i tysk press om att den tyske finansministern Hans Eichel
deltagit i ett möte där EMU:s framtid ifrågasatts. Eichel dementerade omedelbart uppgiften.
Under helgen har dessutom två representanter för det italienska populistiska partiet Lega Nord (ingår i Berlusconis regering) öppet uttalat sig för att Italien skulle lämna euron och återgå till liran. Detta tillbakavisades i går av bland annat Italiens president Carlo Azeglio Ciampi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons