Annons

Eurokrisen i fokus vid nyvalet

Dagens nyval i Nederländerna ser ut att bli en rysare. Opinionsläget ändras snabbt och det enda som verkar säkert är att det kommer bli svårt att bilda en ny regering. Störst bland valfrågorna är EU och eurokrisen, men många väljare har inte bara tröttnat på Grekland, utan även på de ständiga bråken.

Under strecket
Publicerad

Euroområdets kris har seglat upp som den stora valfrågan i dagens nederländska nyval. Aad Duijs, frukthandlare i staden Wassenauer, menar att folk måste förstå att de inte kan få allt. ”Staten kan inte ta hand om alla. Vi måste alla jobba hårdare, inte minst politikerna”, säger han.

Foto: THERESE LARSSONBild 1 av 3

Med tio partier i underhuset är det svårt för ett vinnande parti att bilda regering i Nederländerna.

Foto: THERESE LARSSONBild 2 av 3
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIXBild 3 av 3

På ytan är det inte mycket som tyder på att det är val i Nederländerna. På den lilla pittoreska huvudgatan i Wassenaar, dryga milen norr om Haag, lyser valaffischerna med sin frånvaro. Först utanför den välmående stadskärnan sitter kampanjporträtten uppklistrade på stora publika anslagstavlor, men inte ens där står de särskilt tätt.

Slå upp en tidning, eller sätt på tv:n, så är bilden helt annorlunda. Populisten Geert Wilders, lätt igenkännbar på sitt vilda blonda hår, kräver att landet ska lämna såväl EU som euron.

Annons
Annons
Annons