Annons

Eurofighter flirtar med indiskt försvar

Den europeiska flygplanstillverkaren Eurofighter har planer på att bjuda in Indien som en femte partner i konsortiumet, skriver Financial Times. Förhoppningen är att hamna i ett bättre läge gentemot konkurrenter som svenska Gripen inför Indiens kommande upphandling av stridsflyg.

Under strecket
Publicerad

Konkurrensen om att vinna det indiska flygvapnets gunst är stenhård. Alla de stora stridsflygplanstillverkarna från USA, Ryssland, Sverige och Frankrike tävlar om få sälja just sina flygplan till det indiska försvaret som ska genomgå en rejäl upprustning.

126 nya stridsflygplan ska köpas in, en order på uppskattningsvis 11 miljarder dollar. Detta motsvarar över 70 miljarder svenska kronor.

Det är de fyra länderna Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien som står bakom Eurofighter och förhoppningen med invitationen är att Indien ska välja deras attackflygplan, Eurofighter Typhoon, i den gigantiska upphandling som väntar.

Eurofighter Typhoon är ett fjärde generations stridsflyg och till stora delar byggt av kolfiber för att minimera vikten. Planet används av det italienska och brittiska flygvapnet, men har även beställts av bland andra Saudiarabien och Österrike.

Att bjuda in Indien i flygplansalliansen är ett vågat drag av Eurofighter. Men enligt Financial Times är Eurofighter ett dyrare alternativ jämfört med sina konkurrenter och inbjudan kan vara nog så lockande för det indiska försvaret, som står inför en massiv upprustning.

Under det första halvåret 2011 väntas Indien besluta hur upphandlingen blir.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons