Euro-stöd rekordlågt bland småföretagare

Stödet för euron är rekordlågt bland de svenska småföretagarna, som traditionellt varit positiva till införande av euron. Det visar SEB:s senaste Företagarpanel. Bara 26 procent av små och medelstora företag vill ha euron som valuta. För bara drygt ett år sedan var stödet strax under 50 procent. Motståndet mot euron är starkast i norra Sverige, medan skånska företagare är mest positiva.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sveriges småföretagare var länge den mest positiva gruppen till ett införande av euron och en majoritet av företagarna var för euron ända fram till årsskiftet 2010/2011, då stödet för första gången gick under 50 procent. Det stora raset kom under hösten 2011.

Idag uppger bara 26 procent av svenska små och medelstora företag att de vill att Sverige inför euron som valuta medan hela 55 procent är emot. 19 procent har i dagsläget ingen uppfattning. Det visar SEB:s senaste Företagarpanel. Medelstora företag (50-249 anställda) är fortsatt de mest positiva, där 33 procent fortfarande förordar en svensk övergång till euron.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons